Suszenie, pakowanie i magazynowanie

Awatar użytkownika
KrwawaMery
Posty: 35
Rejestracja: 04 paź 2016, 11:10

Suszenie, pakowanie i magazynowanie

Post autor: KrwawaMery » 05 paź 2016, 17:41

Istnieje wiele metod suszenia i przechowywania, i wiele z nich ma swoje złe i dobre strony .

Co należy zrobić?

Kiedy rośliny są dojrzałe i gotowe do zbioru zbierz je i pocięte powieś do góry nogami w ciemnym i suchym miejscu.

Usuń z niej wszystkie liście duże jak i te małe.

Przetrzymaj tak powieszoną roślinę około trzech dni do momentu aż w dotyku będziesz czuł że jest sucha. Delikatnie ściśnij pąki palcami a powinieneś wyczuć czy są jeszcze miękkie w środku.

Następnie usuń wszystkie pąki z roślin i zrób jej delikatny manikiur. Na tym etapie możesz jeszcze uzyskać haszysz.

Następnie umieść pąki w kartonie w ciemnym i suchym pomieszczeniu aby nadal powoli wysychały.

Codziennie obracaj pąki i sprawdzaj, delikatnie ściskając czy są miękkie, czasem takie suszenie zajmuje ponad tydzień.

Gdy będą już suche umieść je w papierowej torebce ale nie więcej niż 8 centymetrów na dnie a następnie zwiń górną część torebki w rulon.

Otwieraj torbę raz, dwa razy dziennie i potrząsaj pąkami gdyż mogą się jeszcze pocić (chodzi o kumulowanie się wilgoci wydostającej z niewyschniętych topów)

Kiedy pąki są już suche umieść je w torebkach zamykanych strunowo (chodzi o dilerki)na dwa lub trzy dni

Obejrzyj dokładnie pąki w woreczku(dilerce)czy ponownie nie zbiera się wilgoć i topy nie robią się wilgotne, jeżeli tak wyjmij je z powrotem i przełóż do papierowych torebek w celu dosuszenia. Jedynym sposobem sprawdzenie czy topy są suche jest ich delikatne ściskanie i sprawdzanie czy są jeszcze miękkie a jeśli przestaną się uginać oznaczać to będzie że są suche.

Pąki które są już suche i nie widać oznak wilgoci pozostaw jeszcze przez dwa, trzy dni w dilerkach, następnie włóż do słoików. Stosując tą metodę unikniesz ciągłego otwierania słoików w celu wyeliminowania wilgoci którą było by widać na szkle i mogła by powstać pleśń.

Teraz gdy na pewno wiesz że wszystko jest już suche popakuj to do odpowiedniej wielkości woreczków i włóż do szczelnego słoika aby do środka nie dostała się wilgoć i umieść słoik na dolnej półce. Ale uważaj jeżeli gandzia nie jest sucha to nawet w lodówce może ją dopaść pleśń więc jeżeli nie jesteś pewien że wszystko dobrze wyschło to lepiej nie wkładaj jej do lodówki bo wszystko zmarnujesz. (tutaj chodzi o słoiki próżniowe)

Jeżeli zdecydowałeś się trzymać topy w słoiku chcę zasugerować abyś jeszcze jednak przez tydzień lub dwa sprawdzał czy nie widać oznak wilgoci w środku. Następnie możesz usunąć powietrze ze słoików odstawić w ciemne miejsce i trzymać na deszczowe dni (mały of ale kto to wytrzyma z tym czekaniem)


Po kilku miesiącach możesz otworzyć słoik i spróbować a stwierdzisz że smak i aromat pozostał ten sam po zamknięciu w próżniowym słoiku. Tak przechowywana może przetrwać ponad rok.

Awatar użytkownika
wygwizdane
Posty: 31
Rejestracja: 04 sie 2020, 9:31

Re: Suszenie, pakowanie i magazynowanie

Post autor: wygwizdane » 24 wrz 2020, 8:41

waporyzator też wysuszy maryhe

ODPOWIEDZ
meble kuchenne wrocław warszawa kraków

Wróć do „Uprawa w Domu dla Początkujących”