Białko konopne na śniadanie

Szalonamama
Posty: 6
Rejestracja: 12 lip 2022, 10:40

Białko konopne na śniadanie

Post autor: Szalonamama »

Jestem mamą i jak wiadomo chciałabym, aby moje dzieci jadły zdrowe posiłki szukam i urozmaicam je. Z chęcią próbuje czegoś nowego! W ostatnim czasie znalazłam wiele fajnych przepisów z białkiem konopnych którym chciałabym się z wami podzielić.

Białko konopne w naleśnikach

- 5 łyżek białka konopnego
- 7 łyżek mąki gryczanej
- 150 ml mleka odtłuszczonego
- 1 łyżka kakao w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sok z połowy cytryny lub limonki
- ulubiony olej do smażenia
- nasiona konopi oraz owoce np. jagody

Mleko konopne łączymy z octem jabłkowym i sokiem z połowy cytryny lub limonki. Lekko zamieszaj, a następnie odstaw do lodówki na co najmniej 10 minut. W tym czasie mleko zacznie się ścinać. Doda to puszystości naleśnikom.

W misce wymieszaj białko konopne, mąkę gryczaną, kakao i cynamon. Po połączeniu utwórz zagłębienie w środku mieszanki i stopniowo wlewaj mieszankę z mleka konopnego, mieszając po kilka łyżek na raz. Ciasto, które otrzymujesz, powinno być lekkie, ale nie rzadkie.
Jeśli uważasz, że twoja mieszanka jest zbyt gęsta i lepka, po prostu dodaj trochę więcej mleka.

Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i lekko posmaruj olejem kokosowym. Użyj łyżki stołowej, aby ostrożnie wlać masę na patelnię, około 2-3 łyżki stołowe na naleśnik, ale zależy to od tego, jak duże mają być. Jeśli wyglądają na nieco grube, użyj tylnej części łyżki, aby wyrównać miksturę.

Naleśniki powinny potrzebować około 3-4 minut z każdej strony na średnim ogniu, ale zależy to również od grubości, na jaką je rozłożysz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kulinaria Konopne”