Makowiec z nasionami konopi
Składniki:
Ciasto kruche:
500g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
125g cukru
250g masła lub margaryny
1 jajko
8 łyżek zimnej wody
Masa makowa:
250g maku
80g cukru
3 jajka
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
750ml mleka wegńaskiego (+ ok. 500ml mleka do sparzenia maku)
100g rodzynek
100g skórki pomarańczy
50g zmielonych orzechów włoskich
50g zmielonych orzechów nerkowca
50g zmielonych migdałów
300g łuskanych nasion konopi
3 stołowe łyżki miodu
2 łyżki cynamonu
1 laska wanilii (ewentualnie aromat waniliowy do ciast).
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
2.Mak sparzyć w mleku, osączyć i dwukrotnie zmielić. (Zalewam gorącym mlekiem wegańskim i przykrywam na ok. 30 min. Można również mak gotować chwilę w mleku).
3.Budynie wymieszać z 150g cukru i 150ml mleka wegańskiego. 600ml mleka zagotować i dodać wymieszany budyń. Gotować 1 min., aż zgęstnieje. Budyń pozostawić do ostygnięcia.
4.Formę wysmarowaną olejem kokosowym lub oliwą i “obtaczamy” w kaszy manny, tak by przykleiła się do wszystkich ścianek. Do tak przygotowanej formy wykładamy 2/3 ciasta.
5.Zimny budyń wymieszać z makiem, 3 jajkami i rodzynkami, orzechami i nasionami konopi dodając cynamon i ekstrakt z laski wanilii. Wyłożyć na ciasto. Resztę ciasta zetrzeć na tarce na wierzch masy makowej.
6.Piec w temperaturze 160 stopniu przez 40 min w piekarniku z termoobiegiem.