Z czego zrobić growboxa?

Kozioł99

Z czego zrobić growboxa?

Post autor: Kozioł99 »

Cześć, mam do was pytanie, mam trochę wolnego czasu i tak się zastanawiam czy nie zrobić growboxa tylko nie wiem jaki materiał będzie najlepszy i czy warto w ogóle inwestować pieniądze w taki projekt?
Awatar użytkownika
Kaligula

Re: Z czego zrobić growboxa?

Post autor: Kaligula »

Szczerze mówiąc, ja bym nie kombinował, tylko kupił gotowy namiot. Wiem, że to wychodzi trochę drożej, ale w takich namiotach wszystko jest już przemyślane: ścianki mają powłokę odbijającą światło, są zamki błyskawiczne, otwory na kable i wentylację, no i konstrukcja jest stabilna, więc nie ma ryzyka, że się coś rozsypie. W dodatku łatwo się je składa i rozkłada, więc jak będę chciała przestawić albo schować, to nie ma problemu. Dla mnie to jest opcja najwygodniejsza, bo nie muszę spędzać godzin na klejeniu, docinaniu czy uszczelnianiu.
Awatar użytkownika
Cooper

Post autor: Cooper »

A ja jestem fanem majsterkowania. Moim zdaniem fajnie jest przerobić starą szafę, regał albo nawet obudowę od komputera widziałem takie projekty w internecie. Taki mebel i tak zwykle stoi w domu, więc można go dostosować: wyłożyć środek folią Mylar albo chociaż ratunkową, zrobić otwory wentylacyjne i zamontować wentylator. To daje satysfakcję, że zrobiło się coś własnymi rękami. Poza tym jest taniej zamiast wydawać kilkaset złotych na namiot, używasz tego, co masz. Jasne, trzeba się trochę pobawić z uszczelnianiem, żeby światło nie uciekało i żeby nie było przegrzewania, ale dla mnie to właśnie frajda, a nie problem.
Awatar użytkownika
Charlie

Post autor: Charlie »

Ja z kolei poszedłbym w coś bardziej solidnego budowę od podstaw z płyt OSB albo ze sklejki. To jest opcja dla kogoś, kto ma trochę miejsca i podstawowe narzędzia. Takie płyty można dociąć w markecie budowlanym na wymiar, więc growbox dopasujesz dokładnie do pokoju czy piwnicy. Zyskujesz stabilność, izolację od dźwięku i trwałość taki box się nie złoży ani nie zniszczy szybko. W środku też można dać Mylar, ale równie dobrze działa biała, matowa farba, bo odbija światło. Do tego wycinasz otwory na wentylatory, montujesz kratki, a drzwi robisz na zawiasach. Trochę roboty jest, ale potem masz coś naprawdę mocnego, co posłuży na lata.
ODPOWIEDZ