Pieczony łosoś z warzywami i posypką konopną

Ryn
Posty: 4
Rejestracja: 18 wrz 2025, 8:04

Pieczony łosoś z warzywami i posypką konopną

Post autor: Ryn »

Składniki (2 porcje)

Łosoś:

- 2 filety z łososia (ok. 150–200 g każdy)

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

- sól i świeżo mielony pieprz do smaku

- 1 łyżka łuskanych nasion konopi

Warzywa:

- 1 mała cukinia pokrojona w półplasterki

- 1 czerwona papryka pokrojona w paski

- 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki

- 1 mała czerwona cebula pokrojona w piórka

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub oregano

- sól i pieprz do smaku

Dodatki opcjonalne:

- plasterki cytryny do podania

- świeża natka pietruszki lub koperek

- odrobina płatków chili dla pikantności

Przygotowanie

1. Przygotowanie warzyw:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C (grzanie góra-dół, opcjonalnie z termoobiegiem 180°C).

2. Warzywa wrzuć do miski, dodaj oliwę, sól, pieprz i suszony tymianek lub oregano.

3. Wymieszaj dokładnie, aby każdy kawałek był pokryty oliwą i przyprawami.

2. Przygotowanie łososia:

1. Filety łososia skrop oliwą i sokiem z cytryny, posyp solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem.

2. Na wierzchu posyp łyżką nasion konopi – będą lekko chrupiące po upieczeniu.

3. Pieczenie:

1. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warzywa w jednej warstwie.

2. Na warzywach połóż filety łososia.

3. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15–20 minut (w zależności od grubości filetów), aż łosoś będzie miękki, ale soczysty, a warzywa lekko zrumienione.

4. Wykończenie:

1. Po wyjęciu z piekarnika skrop łososia i warzywa odrobiną soku z cytryny.

2. Posyp świeżą natką pietruszki lub koperkiem dla świeżości.

3. Możesz podać z dodatkiem ugotowanej kaszy, ryżu lub quinoa.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Wartości odżywcze: bogate w białko i zdrowe kwasy omega-3 z łososia, witaminy i antyoksydanty z warzyw, zdrowe tłuszcze z nasion konopi.
ODPOWIEDZ