Gleba
Metody kiełkowania
Poniżej znajdziesz różne metody kiełkowania, zarówno te prostsze, jak i bardziej zaawansowane, ale dające lepsze efekty.
Kiełkowanie na chusteczkach
Nasiona na chusteczkach
Nasionka wrzucamy na 3-5 godzin do szklanki z wodą aby dokładnie napęczniały i zatonęły. Zdarza się, że nasiona nie chcą samoczynnie opaść na dno; wystarczy wtedy delikatnie poruszyć pojemnikiem. Jeżeli, mimo to, po upływie 10 godzin nie osiągniesz oczekiwanego efektu, nie poddawaj się - przejdź do dalszej części procedury kiełkowania.
Nasiona należy położyć na płaskim naczyniu na kilka warstw chusteczek higienicznych i przykryć jedną, aby wilgoć docierała z każdej strony. Następnie wlej wodę mineralną (niegazowaną, niewysoko mineralizowaną; czytaj - zwykłą) i dolewaj jej co kilka godzin, aby chusteczki pozostawały wilgotne. Nie należy przesadzać z ilością wody, gdyż kiełek po otwarciu skorupki musi złapać pierwszy oddech powietrza.
Woda powinna być ciepła, ale nie gorąca – podobnie jak otoczenie, czyli ok. 23-27 stopni. Naczynie można przykryć drugim, takim samym, aby woda wolniej parowała. Zamiast chusteczek można wykorzystać gazę. Należy także pamiętać że chusteczki razem z wodą należy zmieniać co 2-3 dni, przy czym nie zaleca się dotykać kiełka palcami – lepiej jest go delikatnie przerzucić.
Jeśli pomimo wykonania wszystkich czynności, zgodnie z instrukcją powyżej, kiełek w ciągu kilku ok. 4-5 dni nie chce wyjść ze skorupki, można wykonać tzw. precrushing, czyli spowodować delikatny nacisk na nasiono aż wyda ono charakterystyczne, cichutkie „trach”. Jest wiele sposobów wykonywania tej czynności np. ściśnięcie palcami, zębami itd. Należy robić to możliwie najdelikatniej, gdyż możemy doprowadzić do zgniecenia nasiona. Jeśli w ciągu tygodnia nasionko nie wypuści kiełka, z dużą dozą prawdopodobieństwa - nie nadaje się.
Po wydostaniu się kiełka, nasionko sadzimy kiełkiem do dołu. Kiełek powinien mieć długość od 2 do 5 mm, w innym przypadku wzrasta ryzyko uszkodzenia.
Plusy metody:
Duże prawdopodobieństwo przyjęcia się nasionka (bliskie 100%)
Kontrola nad procesem kiełkowania
Możliwość wykonania precrushingu
Możliwość odrzucenia słabych nasion bez konieczności sadzenia ich
Minusy metody:
Szansa zniszczenia nasionka przez początkującego growera
Wymagająca większej ilości uwagi i czasu
Rosnący kiełek
Nasiono na chusteczkach
Pękające nasiono
Kiełek wychodzący z nasiona
Kiełek nadający się do sadzenia
Z wody do gleby
Metoda "z wody do gleby" jest drugą popularną metodą przeprowadzenia kiełkowania. Procedura jest następująca. Wrzuć nasionko do szklanki z wodą. Czekaj aż napęcznieje i opadnie na dno. Jeżeli tak się nie stanie w ciągu 15 godzin, delikatnie dotknij nasionko palcem, aby zanurzyło się poniżej tafli wody. Jeżeli, mimo to, nasionko nie opadnie na dno, po 24 godzinach tak czy owak przejdź do sadzenia.
Plusy metody:
Prostsza procedura
Mała szansa zniszczenia nasionka (bliska zeru)
Odczuwalnie szybsza w przypadku większej ilości nasion
Minusy metody:
Mniejsza kontrola nad procesem kiełkowania
Brak możliwości wykonania precrushingu
Mniejsza, niż w przypadku kiełkowaniu na chusteczkach, skuteczność
Sadzenie
Znajdź pojemniczek średniej pojemności, np. po jogurcie. Zrób na dnie ostrym narzędziem kilka dziurek o średnicy ok. 5 mm. Nasyp prawie do pełna taką mieszankę ziemi, jaką użyjesz w doniczce docelowej. Niezależnie od wybranej metody, sadzenie wygląda podobnie. Wykop w ziemi dołek o głębokości ok. 2 cm. Delikatnie włóż nasionko do dołka. Przysyp ziemią i bardzo delikatnie uklep. Podlej drobną ilością wody. Możesz użyć spryskiwacza do kwiatków. Przysyp powierzchnię drobnym keramzytem, aby zapewnić większą wilgotność z góry, czyli dobre warunki dla rozwoju korzenia.
Porady
Używaj czystych naczyń i narzędzi
Nie przeprowadzaj kiełkowania, jeżeli istnieje ryzyko ze masz na sobie szkodniki, robaczki (np. po powrocie z lasu)
Temperatura otoczenia nie powinna wynosić poniżej 20 stopni, a wilgotność poniżej 30%
Nasiona w trakcie kiełkowania powinny stać w miejscu zacienionym
Sprawdzaj 2 razy dziennie, czy roślinka nie wyszła na powierzchnię. Należy jak najszybciej przenieść ją do źródła światła.
Staraj się nigdy nie dotykać palcami kiełków.
Częste błędy
Rozgrzebywanie ziemi
...w celu sprawdzenia co tam u kiełka. Nawet nie próbuj o tym myśleć.
Zbyt mokro
Aby wykiełkowały, nasionka muszą być wilgotne, jednak nie mokre. Nadmiar wody sprawia, że tlen, także potrzebny do kiełkowania, nie może dostać się pod skorupkę. Podłoża o zbyt słabym drenażu sprzyjają także rozwojowi grzybów. W celu poprawy napowietrzenia gleby najlepiej zmieszać ją z perlitem.
Zbyt sucho
Pewna ilość wody jest potrzebna do kiełkowania nasion, tak więc utrzymywanie stałego, określonego poziomu wilgotności gleby jest absolutnie konieczne.
Zbyt ciepło
Wysokie temperatury powodują nadmierne wysychanie gleby, tym samym uszkadzając nasionka i młode siewki.
Zbyt zimno
Bardzo niskie temperatury mogą dla siewki okazać się zabójcze, a w wypadku nasion – zupełnie zatrzymać ich kiełkowanie.
Sadzenie zbyt głęboko
Opóźni to wyjście kiełków z ziemi. Istnieje ryzyko, że nasionka nie zdołają wytworzyć kiełka na tyle dużego, żeby dotarł, i przebił się na powierzchnię gleby - ilość substancji odżywczych zawartych w nasionku może nie wystarczyć.
Sadzenie zbyt płytko
Jeżeli posadzisz nasionka zbyt płytko, ich kiełki mogą wyschnąć.
Zbyt ubita ziemia
Stosując zbyt ubitą ziemię narażasz nasionka na niedostateczny dostęp tlenu, a jednocześnie powoduje to zbyt słaby odpływ wody z podłoża.
Zbyt sypkie podłoże
Zbyt sypka, luźna gleba sprawi że nasionko w zbyt dużym stopniu będzie otoczone powietrzem a nie podłożem, przez co nie będzie w stanie chłonąć odpowiednio dużo wilgoci, i może wysychać.
Grzyby w glebie
Atakują i osłabiają młode korzonki, tak że siewki mogą się przewracać. Przelewanie wodą, słaby drenaż lub jego brak, słabe napowietrzenie lub jego brak – to wszystko znacznie podnosi ryzyko rozrostu grzyba w glebie. Zaleca się sadzić nasionka w sterylizowanym podłożu. Nie bez znaczenia jest także czystość naczyń w których prowadzi się uprawę. Bezwzględnie trzeba je umyć przed przystąpieniem do nowej.
Niekiełkujące nasionka
Jeżeli nasionka nie są odpowiednio przechowywane, mogą utracić zdolność kiełkowania. Nasionka do kiełkowania powinny być ciemnobrązowe. Jasne lub białawe nasionka są niedojrzałe i należy ich unikać.
Kiełkowanie
Re: Kiełkowanie
nasiona autoflowering mogą lepiej kiełkować w niższych temperaturach