Problem z łodygą.

Frankee

Problem z łodygą.

Post autor: Frankee »

Cześć,mam problem z jedną rośliną, łodyga przy podstawie się przełamała. Nie wiem, co się stało i czy można z tym coś zrobić, czy już po roślinie?
Awatar użytkownika
Kaligula

Re: Problem z łodygą.

Post autor: Kaligula »

Musisz czymś ją podeprzeć. Jak do tego doszło?Może ktoś celowo Ci ja złamał.
Frankee

Post autor: Frankee »

Nie jestem pewien... Wczoraj jeszcze było wszystko ok, a dziś rano zobaczyłem, że się przechyliła i prawie leży. Łodyga u samego dołu jakby pękła, ale nie całkiem oderwana.ostatnio mocno podlewałem, a wczoraj była burza... Może to razem się złożyło.
Awatar użytkownika
Kaligula

Post autor: Kaligula »

To klasyczny „stem split” czasem tak się dzieje jak roślina szybko rośnie, łodyga robi się ciężka, albo przez wiatr, za dużo podlewania, ziemia miękka, korzeń nie trzyma stabilnie.Słuchaj, jeśli łodyga nie oderwała się całkiem, to jeszcze da się to uratować. Weź trochę taśmy ogrodniczej albo izolacyjnej i dobrze to zwiąż. Do tego kijek jako podpórka i trzymaj ją sztywno.Konopie potrafią się dobrze regenerować. Możesz jeszcze nałożyć trochę cynamonu na pęknięcie – działa jak naturalny środek przeciwgrzybiczy i wspomaga gojenie.I ogranicz trochę podlewanie przez kilka dni, żeby nie pogorszyć sytuacji.
ODPOWIEDZ