Jakie doniczki do automatów?

Major22

Jakie doniczki do automatów?

Post autor: Major22 »

Mam zamiar zacząć swoją pierwszą uprawę automatów i zastanawiam się, jakiej wielkości doniczki będą do nich najlepsze. Widziałem różne opinie jedni mówią, że 5 litrów wystarczy, inni polecają nawet 15-litrowe. Możecie mi podpowiedzieć jakie będą optymalne?
Awatar użytkownika
Pinkman

Re: Jakie doniczki do automatów?

Post autor: Pinkman »

Sam już kilka razy uprawiałem automaty i powiem Ci, że dobór odpowiedniej wielkości doniczki naprawdę robi różnicę. Automaty mają ograniczony czas życia najczęściej około 9–12 tygodni więc nie zdążą rozwinąć tak dużego systemu korzeniowego jak rośliny fotoperiodyczne. Dlatego nie potrzebują aż tak wielkich donic. Moim zdaniem i z doświadczenia najlepszy zakres to 8 do 11 litrów. To taka złota średnia, która daje im wystarczająco dużo miejsca, żeby korzenie mogły się swobodnie rozwijać, ale jednocześnie nie marnujesz podłoża i miejsca.
Major22

Rozumiem. Czyli lepiej nie przesadzać z wielkością? Myślałem, że im większa doniczka, tym większa roślina.
Awatar użytkownika
Pinkman

To prawda, ale tylko częściowo. W przypadku automatów większa doniczka niekoniecznie oznacza większy plon, bo one mają krótki czas na rozwój i bardzo źle znoszą stres, np. przesadzanie czy przelanie. W zbyt dużej donicy roślina może zbyt długo rozwijać korzenie kosztem części nadziemnej. A automaty nie mają czasu na nadrabianie strat. Dlatego najlepiej jest siać od razu do finalnej doniczki i trzymać się sprawdzonych rozmiarów. 10 litrów to według mnie idealny kompromis.
Major22

A co z rodzajem doniczki? Lepiej zwykła plastikowa czy te tkaninowe, które teraz są modne?
Awatar użytkownika
Pinkman

Ja od jakiegoś czasu używam głównie doniczek materiałowych, tzw. smart potów. One mają sporo zalet przede wszystkim pozwalają korzeniom oddychać, co zapobiega ich gniciu i sprzyja tzw. „air pruningowi”, czyli naturalnemu przycinaniu korzeni przez powietrze. Dzięki temu system korzeniowy rośnie bardziej rozgałęziony i zdrowszy. No i nadmiar wody łatwiej odpływa, więc trudniej o przelanie. Minusem może być tylko to, że szybciej paruje z nich woda, więc trzeba częściej podlewać.Pamiętaj tylko o odpowiednim podłożu, żeby było lekkie i dobrze przepuszczalne — np. mieszanka ziemi z perlitem i kokosem. I pilnuj podlewania lepiej rzadziej, a porządnie, niż codziennie po trochu.
ODPOWIEDZ