W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zaczyna świadomie podchodzić do swojego zdrowia, dostrzegając, że kluczem do dobrego samopoczucia są... jelita. To właśnie one w dużej mierze odpowiadają za kondycję całego organizmu. Coraz chętniej wsłuchujemy się więc w sygnały, które wysyła nam nasze ciało, i szukamy sposobów, by wspierać je w naturalny sposób.
Jednym z takich skarbów natury jest olej konopny. Najnowsze badania sugerują, że zawarte w nim kwasy tłuszczowe mogą korzystnie wpływać na mikrobiom jelitowy – regulować skład bakterii, wspierać zdrową florę i ułatwiać trawienie. Co więcej, przypisuje mu się właściwości przeciwzapalne, które mogą przynieść ulgę osobom zmagającym się z problemami trawiennymi, takimi jak zespół jelita drażliwego (IBS) czy choroba Crohna.
Warto więc włączyć olej konopny do codziennej diety – by wspierać jelita, poprawić trawienie i cieszyć się lepszym zdrowiem od środka.
Olej konopny a mikrobiom jelitowy
-
Re: Olej konopny a mikrobiom jelitowy
Czytając ten wpis o jelitach i oleju konopnym byłam w szoku, że nasze samopoczucie aż tak zależy od tego, co się dzieje w brzuchu!
Ja też ostatnio trafiłam na podobne informacje! Że nasz mikrobiom jelitowy wpływa nie tylko na trawienie, ale nawet na nastrój. A olej konopny ma podobno super działanie – szczególnie te kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
- Teleporter
To ciekawe, bo od jakiegoś czasu mam problemy z trawieniem i zaczęłam dodawać olej konopny do sałatek. Czuję się zdecydowanie lepiej. Może to nie placebo?
Nie sądzę! Badania mówią, że wspomaga florę jelitową i działa przeciwzapalnie. Dla osób z IBS czy Crohnem to może być prawdziwa ulga.
-
A najfajniejsze jest to, że to naturalne – nie trzeba od razu łykać garści tabletek. Tylko dodać łyżkę oleju do codziennej diety i tyle.