Wszyscy piszą o śniadaniach ale ja polecam włączyć konopie na obiad.
Składniki (2 porcje):
150 g makaronu pełnoziarnistego lub orkiszowego
3 łyżki łuskanych nasion konopi
2 garści świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
150 ml mleka roślinnego (np. owsianego) lub śmietanki 18%
sól, pieprz do smaku
sok z ½ cytryny
opcjonalnie: starty parmezan lub płatki drożdżowe do posypania
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente według instrukcji. Sos konopny – w małym garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i chwilę podsmaż. Wlej mleko roślinne/śmietankę, dodaj nasiona konopi, sól i pieprz. Gotuj 3–4 minuty. Szpinak dodaj do sosu i podgrzewaj, aż zwiędnie. Wymieszaj makaron z sosem, skrop sokiem z cytryny i posyp parmezanem lub płatkami drożdżowymi.
Makaron w kremowym sosie z konopiami i szpinakiem
- Teleporter
- Posty: 13
- Rejestracja: 12 lip 2022, 10:53