Cykl życia konopi – od kiełka do zbioru

Awatar użytkownika
Admink012

Cykl życia konopi – od kiełka do zbioru

Post autor: Admink012 »

Siema [plant]

Cały cykl konopi to kilka etapów, które każdy grower powinien ogarniać. Najpierw kiełkowanie – nasionko pęka, wychodzi korzonek i liścienie. Potem faza siewki, gdzie pojawiają się pierwsze prawdziwe listki i roślina nabiera sił.

Najważniejsza część to wegetacja – szybki wzrost, dużo azotu, treningi i kształtowanie krzaka. Później roślina pokazuje płeć i wchodzi w kwitnienie. Wtedy cała energia idzie w pąki, zaczyna się żywica, zapach i gra o plon. Pod koniec kwiaty dojrzewają, włoski ciemnieją, a trichomy zmieniają kolor – to znak, że zbliża się zbiór.

Fotoperiody zależą od ilości światła, więc można sterować długością vege i flo. Automaty robią wszystko same w 8–12 tygodni.

I tyle w skrócie – znajomość cyklu pomaga lepiej rozumieć potrzeby rośliny i uniknąć błędów. A jak to wyglądało u was? Najkrótszy albo najdłuższy cykl – ile wam zajęło od ziarenka do słoika?
Złotarybka66

Re: Cykl życia konopi – od kiełka do zbioru

Post autor: Złotarybka66 »

Siema, mam pytanie. Od kiedy właściwie liczy się start życia konopi? Od wsadzenia nasiona w ziemię, od kiełka czy dopiero jak pojawią się pierwsze listki?
Awatar użytkownika
Gawjota

Re: Cykl życia konopi – od kiełka do zbioru

Post autor: Gawjota »

Ja zawsze liczę od momentu, jak kiełek wybije nad ziemię i pokaże liścienie. To taki oficjalny „dzień 1”. Wcześniej to dla mnie jeszcze etap kiełkowania, a nie życia rośliny.
ODPOWIEDZ