Jaki nawóz jest najlepszy na kwitnienie?
Jaki nawóz jest najlepszy na kwitnienie?
Ostatnio czytałem trochę o nawożeniu, ale nadal mam wątpliwości. Jaki nawóz według was najlepiej sprawdza się w fazie kwitnienia? Chodzi mi o to, żeby rośliny miały mocne, zdrowe kwiaty i żeby nie przesadzić z jakimś składnikiem.
Re: Jaki nawóz jest najlepszy na kwitnienie?
To bardzo dobre pytanie, bo właśnie w fazie kwitnienia nawożenie ma kluczowe znaczenie dla jakości i wielkości plonów. Rośliny w tym czasie zmieniają swoje potrzeby w fazie wzrostu wegetatywnego najważniejszy jest azot (N), bo on odpowiada za liście i pędy. Natomiast w kwitnieniu priorytetem stają się fosfor (P) i potas (K). Fosfor wspiera rozwój kwiatów i systemu korzeniowego, a potas reguluje gospodarkę wodną rośliny i wpływa na gęstość, masę oraz zawartość żywicy w kwiatach. Dlatego właśnie większość nawozów na kwitnienie ma dużo wyższy poziom P i K niż N.
To ma sens. Czyli jeśli kupię gotowy nawóz do kwitnienia, powinienem zwracać uwagę, żeby miał niski azot, a wysokie PK?
Dokładnie tak. Warto patrzeć na oznaczenia NPK na opakowaniu na przykład coś w stylu 2-8-10 będzie bardziej odpowiednie do kwitnienia niż 10-5-5, które sprawdza się raczej przy wzroście. Są też specjalne dodatki typu PK booster, które mają praktycznie sam fosfor i potas i dodaje się je w drugiej połowie kwitnienia, żeby pobudzić kwiaty do przyrostu masy. Ale tutaj trzeba uważać, bo łatwo przenawozić. Ważne jest, żeby trzymać się zalecanych dawek producenta, a nawet czasem dawać nieco mniej, bo roślina lepiej zniesie delikatny niedobór niż nadmiar soli mineralnych.
No właśnie, a co sądzisz o nawozach organicznych? Czy one dają takie same efekty jak mineralne?