CBD w Polsce 2025 – moje spojrzenie na rynek i prawo

Awatar użytkownika
Omarrr

CBD w Polsce 2025 – moje spojrzenie na rynek i prawo

Post autor: Omarrr »

Cześć wszystkim,

od dłuższego czasu śledzę temat CBD w Polsce i w Europie, bo sam korzystam z olejków i suszu. Wiele osób pyta, jak to wygląda od strony prawnej, więc chciałem się podzielić swoimi obserwacjami.

Na ten moment w Polsce sprawa wygląda tak: CBD jest legalne, ale tylko pod warunkiem, że zawartość THC w produkcie nie przekracza 0,3%. To jest unijny standard, obowiązujący od kilku lat (wcześniej było 0,2%). W praktyce oznacza to, że spokojnie można kupić olejki, kapsułki czy susz – zarówno w sklepach internetowych, jak i stacjonarnych.

Problem zaczyna się przy żywności i suplementach diety. CBD jest w UE klasyfikowane jako novel food (nowa żywność), co oznacza, że każdy producent powinien mieć autoryzację Komisji Europejskiej, żeby sprzedawać swoje produkty do spożycia. W Polsce większość firm obchodzi to, wprowadzając olejki jako „produkty kolekcjonerskie”. Z jednej strony śmieszne, z drugiej trochę przykre, że zamiast jasnych zasad mamy takie kombinowanie.

Jak spojrzymy na sąsiadów:

Niemcy – rynek CBD kwitnie, można dostać praktycznie wszystko, łącznie z napojami czy żelkami. Prawo jest klarowniejsze, a konsumenci mają większe zaufanie do jakości.

Czechy – temat CBD jest traktowany dużo luźniej, susz kupisz nawet w automatach. Tam rynek rozwija się bardzo dynamicznie i nikt nie robi problemów zwykłemu użytkownikowi.

Polska – niby wszystko legalne, ale wciąż czuć taką „szarą strefę”. Konsument musi mieć oczy szeroko otwarte, sprawdzać certyfikaty, badać źródło produktu, żeby nie kupić czegoś z niepewną zawartością THC.

Moim zdaniem w Polsce przydałoby się jasne i przejrzyste uregulowanie rynku, tak żeby nikt nie musiał się zastanawiać, czy kupuje produkt „kolekcjonerski”, czy legalny suplement. To by pomogło zarówno konsumentom, jak i uczciwym firmom, które inwestują w jakość i badania.

Podsumowując – CBD w Polsce jest dostępne i legalne, ale trzeba podchodzić ostrożnie i wybierać sprawdzonych producentów. Ja kupuję olejki u jednego dostawcy z PL, bo mają certyfikaty z niezależnego laboratorium – i uważam, że to podstawa.

A jak to wygląda u Was? Kupujecie w Polsce, czy wolicie sprowadzać z zagranicy? Może ktoś z Was ma porównanie jakości/cen np. z Niemiec czy Czech?

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Gogatek.21

Re: CBD w Polsce 2025 – moje spojrzenie na rynek i prawo

Post autor: Gogatek.21 »

Kupuję w Polsce i jest ok. Ważne, żeby sprawdzać certyfikaty badań, bo wtedy wiesz, że THC jest w normie i faktycznie masz tyle CBD, ile na etykiecie. Nie widzę sensu sprowadzać z zagranicy, chyba że ktoś mieszka blisko granicy.
Awatar użytkownika
Złotarybka66

Post autor: Złotarybka66 »

Ja właśnie wolę czeskie. Mam rodzinę w Brnie i jak podjeżdżam, to zawsze robię zapas ? Susz tam kupisz w automacie, a wybór olejków jest kosmiczny. W Polsce to ciągle jakieś „kolekcjonerskie” kombinacje, a tam normalnie mówią, że to do spożycia.
Awatar użytkownika
Teleporter

Post autor: Teleporter »

U mnie sprawdził się polski olejek 10% – biorę na regenerację po treningach i naprawdę czuję różnicę. Fakt, że trochę drożej niż np. na niemieckim Amazonie, ale wolę wspierać polskie marki.
Aresss320

Post autor: Aresss320 »

A nie macie obawy, że w końcu u nas zakręcą kurek? Czytałem, że są pomysły, żeby CBD traktować jak narkotyk ? Nie wiem, ile w tym prawdy, ale w tym kraju wszystko możliwe.
ODPOWIEDZ