Cześć wszystkim,
ostatnio postanowiłem potestować dekontaminację ziemi przed sadzeniem i powiem Wam szczerze – naprawdę warto o tym pomyśleć, jeśli macie konopie w planach. Chodzi o to, żeby pozbyć się z podłoża grzybów, bakterii, larw owadów czy nasion chwastów, tak aby młode rośliny startowały w zdrowym środowisku.
U mnie efekt był od razu zauważalny – po termicznej pasteryzacji ziemi (około 80°C) sadzonki ruszyły szybciej, były zdrowsze i mocniejsze. Plony też lepsze – rośliny rosły bujniej, a topy pachniały mocno i były pełne żywicy.
Kilka rzeczy, które się sprawdziły:
Po podgrzewaniu warto dorzucić trochę pożytecznych mikroorganizmów – Trichoderma albo Bacillus świetnie wspomagają korzenie.
Nie przesadzajcie z temperaturą, żeby nie zniszczyć próchnicy.
Szczególnie przydatne przy uprawie indoor, w pojemnikach albo przy świeżym podłożu.
Moim zdaniem to mała robota w porównaniu z tym, ile problemów można dzięki temu ominąć. Choroby korzeni, szkodniki czy słaby start sadzonek – to wszystko, czego łatwo można uniknąć przy kilku prostych krokach.
Zdrowe korzenie = lepsze plony – moja metoda dekontaminacji ziemi
- Gogatek.21
-
Re: Zdrowe korzenie = lepsze plony – moja metoda dekontaminacji ziemi
Dokładnie! Ja zawsze pasteryzuję ziemię i różnica jest ogromna. Sadzonki rosną zdrowiej, a plony są dużo lepsze. Bez tego to jakby startować z ręką w gipsie
U mnie działa fajnie, ale dodaję jeszcze Trichodermę po pasteryzacji. Korzenie zdrowe, rośliny mniej podatne na stres, a zapach topów ekstra
- Złotarybka66
Nie jestem przekonany, u mnie w większości przypadków ziemia ze sklepu działa dobrze i pasteryzacja to dla mnie zbędna robota. Wolę inwestować w nawozy i mikroby od razu.
- HolenderskiHaj
Ja kombinuję inaczej – mieszam podłoże z kompostem i potem lekko pasteryzuję. Efekt super, zero szkodników, a topy naprawdę aromatyczne ?. Wydaje mi się, że balans jest tu kluczowy.
- Szalonamama
Zgadzam się z autorem, ale trzeba uważać z temperaturą. Za gorąco i zabijamy wszystkie dobre mikroby. Ja zawsze po pasteryzacji dorzucam Bacillus albo mykoryzę i rośliny rosną idealnie