Coraz więcej Polaków popiera leczenie marihuaną medyczną – badania mówią nawet o ponad 80% poparcia! Problem w tym, że zarówno pacjenci, jak i lekarze wciąż wiedzą o niej za mało. Z badań PTFarm wynika, że aż 70% lekarzy nie czuje się przygotowanych do prowadzenia takiej terapii, bo na studiach nikt ich tego nie uczył, a szkoleń praktycznie nie ma.
Efekt? Pacjenci szukają informacji sami – na forach, grupach, w internecie – i często eksperymentują na własną rękę. Trochę paradoks, że w 2025 roku pacjent wie więcej o marihuanie niż jego lekarz…
Jak to wygląda u Was? Czy trafiliście kiedyś na lekarza, który faktycznie orientuje się w terapii konopnej?
Marihuana medyczna – poparcie rośnie, ale wiedzy wciąż brak
- Złotarybka66
Re: Marihuana medyczna – poparcie rośnie, ale wiedzy wciąż brak
Dokładnie tak! Mój lekarz nawet nie wiedział, że w Polsce można legalnie przepisać marihuanę. Musiałam szukać informacji sama i dopiero w klinice bólu dowiedziałam się, jak to wygląda w praktyce.
- Gogatek.21
To prawda, pacjenci często wiedzą więcej niż lekarze. Z jednej strony dobrze, że ludzie szukają wiedzy, ale z drugiej – eksperymentowanie na własną rękę może być ryzykowne.
- Teleporter
niestety muszę przyznać, że program nauczania medycyny naprawdę nie przygotowuje do pracy z kannabinoidami. Każdy, kto chce się czegoś nauczyć, musi szukać kursów samemu – najczęściej zagranicą.
- HolenderskiHaj
Ja chciałabym po prostu, żeby lekarze nie bali się o tym rozmawiać. Mam przewlekły ból pleców i opioidy mnie wyniszczyły. Chciałabym spróbować marihuany medycznej, ale trudno trafić na lekarza, który się zna.