Jaki filtr węglowy wybrać do growboxa?
Jaki filtr węglowy wybrać do growboxa?
Potrzebuję nowego filtra węglowego do mojego growboxa, bo stary już ledwo daje radę. Zastanawiam się nad jakąś sprawdzoną marką coś, co faktycznie blokuje zapachy i nie zabija przepływu powietrza.
Re: Jaki filtr węglowy wybrać do growboxa?
Ja od lat korzystam z filtrów Phresh i szczerze mówiąc, nie zamieniłbym ich na nic innego. Przede wszystkim dlatego, że są naprawdę solidnie wykonane, mają dużo węgla aktywnego i po prostu działają. W moim przypadku wentylator 400 m³/h nie ma problemu z przepływem powietrza nawet przy pełnym obciążeniu. Plus producent podaje dokładne parametry, więc łatwo dobrać filtr pod wentylator. Jedyny minus cena, bo są droższe niż większość chińskich odpowiedników, ale w tym wypadku naprawdę warto wydać te kilka stówek.
Ja ostatnio przetestowałem Active Air, bo Phresh był akurat niedostępny. I powiem wam, że też daje radę neutralizuje zapach naprawdę dobrze, a kosztuje trochę mniej. Ma też warstwę dodatkowego węgla aktywnego, więc skuteczność jest porównywalna. Natomiast ja zawsze zwracam uwagę na to, czy filtr ma dobrze zrobioną powłokę zabezpieczającą węgiel, bo niektóre tanie modele strasznie się kruszą i pył wylatuje do wentylatora wtedy trzeba go czyścić co kilka miesięcy.
A jak jest z przepływem powietrza? Bo słyszałem, że niektóre filtry potrafią tak zwolnić wentylator, że trzeba kupować mocniejszy.
Dlatego ważne jest, żeby dopasować filtr do wydajności wentylatora. Jeśli filtr jest za gęsty, wentylator zaczyna pracować na maksymalnych obrotach, jest głośny i krócej działa. Dlatego ja zawsze sprawdzam L/min albo m³/h – Phresh podaje dokładnie, jakiej wydajności wentylator potrzebujesz, żeby filtr działał optymalnie.
I jeszcze jedno długość życia filtra. W Active Air producent podaje, że przy normalnym growboxie filtr starcza na około 12–18 miesięcy. Phresh jest trochę dłuższy, nawet do 2 lat przy średnim obciążeniu. Dla mnie to ważne, bo nie lubię wymieniać filtrów co sezon.
Czyli generalnie lepiej wydać trochę więcej na coś solidnego niż kombinować z tanią marką?
Filtr to jedyny element, który faktycznie kontroluje zapach. Reszta to tylko wentylatory i growbox. Lepiej wydać raz więcej i mieć pewność, że nikt nie poczuje twojego growboxa w mieszkaniu. I jeszcze jedna rada przy zakupie sprawdź, czy filtr jest dobrze dopasowany pod długość kanału i wymiary boxa. Bo nawet najlepszy filtr nie pomoże, jeśli powietrze będzie szukało sobie drogi obok niego.