Sałatka z soczewicą i nasionami konopnymi

Luno
Posty: 6
Rejestracja: 30 wrz 2025, 11:19

Sałatka z soczewicą i nasionami konopnymi

Post autor: Luno »

Składniki (na 4 porcje)

Na sałatkę:

- 1 szklanka soczewicy zielonej lub brązowej

- 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego

- 1 średnia czerwona papryka, pokrojona w kostkę

- 1 średnia marchewka, starta na grubych oczkach

- 1 mała cukinia, pokrojona w półplasterki

- 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej

- 3 łyżki nasion konopnych + dodatkowe do posypania

- 1 garść świeżej natki pietruszki lub kolendry, posiekanej

- 1 garść szpinaku lub rukoli (opcjonalnie)

Na dressing:

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego

- 1 łyżeczka musztardy dijon

- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

- Sól i pieprz do smaku

- 1/2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie, dla balansowania kwasowości)

Przygotowanie

1. Ugotuj soczewicę:

- Soczewicę przepłucz pod zimną wodą.

- W garnku zagotuj 2 szklanki wody lub bulionu, dodaj soczewicę i gotuj na średnim ogniu 20–25 minut, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana.

- Odcedź i odstaw do ostygnięcia.

2. Przygotuj warzywa:

- Paprykę pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na grubych oczkach, cukinię w półplasterki, cebulę drobno posiekaj.

- Opcjonalnie: szpinak lub rukolę porwij na mniejsze kawałki.

3. Przygotuj dressing:

- W małej miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, musztardę, czosnek, sól, pieprz i miód lub syrop. Mieszaj aż składniki dobrze się połączą.

4. Połącz składniki sałatki:

- W dużej misce wymieszaj ostudzoną soczewicę, warzywa, nasiona konopne i świeże zioła.

- Polej dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie pokryte.

5. Podanie:

- Sałatkę możesz posypać dodatkowymi nasionami konopnymi lub prażonymi pestkami dyni.

- Doskonale smakuje jako samodzielne danie lub dodatek do wrapów, kanapek czy grillowanych warzyw.

Wskazówki i wariacje

- Więcej białka: Dodaj ciecierzycę lub tofu w kostce.

- Dla koloru i chrupkości: Dodaj pomidorki koktajlowe lub czerwoną kapustę.

- Dla ostrości: Dodaj szczyptę chili lub posiekaną papryczkę chili.

- Podanie na ciepło: Soczewicę i warzywa możesz lekko podgrzać na patelni przed dodaniem dressingu.
ODPOWIEDZ