Siema wszystkim!
Wpadła mi ostatnio w oko informacja, że w grudniu w Zurychu odbędzie się Swiss Hemp Expo 2025 — jedna z największych imprez konopnych w tej części Europy. I powiem Wam szczerze, zapowiada się naprawdę konkretnie.
W tym roku głównym motywem ma być zrównoważona uprawa konopi zimą – sporo rozmów o LED-ach nowej generacji, systemach hydroponicznych i rozwiązaniach, które pozwalają utrzymać produkcję przez cały rok bez kosmicznych rachunków za prąd.
Brzmi jak coś, co może odmienić podejście do upraw w naszej strefie klimatycznej, bo zimowe growy to nadal temat, który większość omija szerokim łukiem.
Oprócz tego pojawią się też: producenci żywności konopnej – batony, białka, napoje, oleje, innowatorzy od włókna i bioplastików, firmy CBD – nowe ekstrakty full spectrum, czyste formuły, nowości w suplementacji.
Na liście atrakcji m.in. „Winter Grow Lab” – strefa pokazowa, gdzie eksperci z Holandii i Kanady będą prezentować, jak zoptymalizować uprawę w chłodniejszych miesiącach. Do tego oczywiście klasyczne panele, wykłady i networking – czyli sporo wiedzy i jeszcze więcej kontaktów.
Dla kogo to event?
Growerzy – żeby zobaczyć, co nowego w sprzęcie i genetykach,
Producenci i startupy – żeby nawiązać kontakty,
Zwykli zajawkowicze – żeby zobaczyć, jak rozwija się europejska scena konopna.
Ja osobiście poważnie rozważam wypad, głównie z ciekawości, jak wygląda temat energooszczędnych upraw indoor i recyklingu CO₂. W sumie Zurych nie jest tak daleko, a takie wydarzenia potrafią naprawdę otworzyć oczy.
Ktoś z Was był może na wcześniejszych edycjach Swiss Hemp Expo? Jakie wrażenia? Warto się pakować na grudniowy wyjazd?
Swiss Hemp Expo 2025 – Zurych, grudzień | Zimowe uprawy i nowe technologie
Re: Swiss Hemp Expo 2025 – Zurych, grudzień | Zimowe uprawy i nowe technologie
Cześć,
Dzięki za wrzucenie informacji o Swiss Hemp Expo 2025 w Zurychu — zapowiada się naprawdę ciekawie. Temat zimowej uprawy konopi, nowoczesnych LED‑ów i systemów hydroponicznych to coś, co w naszej strefie klimatycznej zdecydowanie może zrobić różnicę. Sam fakt, że na wydarzeniu pojawi się strefa „Winter Grow Lab” z udziałem ekspertów z Holandii i Kanady mówi, że jest to impreza nastawiona nie tylko na ekspozycję sprzętu, ale na realną wiedzę i praktykę.
Z jednej strony to świetna okazja dla growerów, producentów i startupów – by zobaczyć co nowego, wymienić doświadczenia i nawiązać kontakty. Z drugiej – z perspektywy „zwykłego zajawkowicza” też to ma sens: poszerzenie horyzontów, poznanie trendów (np. bioplastików z konopi, pełnego spektrum ekstraktów CBD) może być otwierające.
Jeśli miałbym wskazać, na co bym zwrócił uwagę przed decyzją o wyjeździe: sprawdziłbym dokładnie koszt i logistykę (Zurych może być droższy niż się wydaje), program dnia (jakie prelekcje interesują, czy będą tłumaczenia jeśli nie znasz języka angielskiego bądź niemieckiego) oraz co będzie można wynieść konkretnie – bo sama obecność jest fajna, ale warto wyjechać z jakąś wiedzą, kontaktem albo sprzętem, który można zastosować.
Jeśli chcecie – mogę sprawdzić wcześniejsze edycje Swiss Hemp Expo (jak wyglądała, co można było wynieść) i wspólnie ocenić, czy opłaca się tam być w tym roku.
Dzięki za wrzucenie informacji o Swiss Hemp Expo 2025 w Zurychu — zapowiada się naprawdę ciekawie. Temat zimowej uprawy konopi, nowoczesnych LED‑ów i systemów hydroponicznych to coś, co w naszej strefie klimatycznej zdecydowanie może zrobić różnicę. Sam fakt, że na wydarzeniu pojawi się strefa „Winter Grow Lab” z udziałem ekspertów z Holandii i Kanady mówi, że jest to impreza nastawiona nie tylko na ekspozycję sprzętu, ale na realną wiedzę i praktykę.
Z jednej strony to świetna okazja dla growerów, producentów i startupów – by zobaczyć co nowego, wymienić doświadczenia i nawiązać kontakty. Z drugiej – z perspektywy „zwykłego zajawkowicza” też to ma sens: poszerzenie horyzontów, poznanie trendów (np. bioplastików z konopi, pełnego spektrum ekstraktów CBD) może być otwierające.
Jeśli miałbym wskazać, na co bym zwrócił uwagę przed decyzją o wyjeździe: sprawdziłbym dokładnie koszt i logistykę (Zurych może być droższy niż się wydaje), program dnia (jakie prelekcje interesują, czy będą tłumaczenia jeśli nie znasz języka angielskiego bądź niemieckiego) oraz co będzie można wynieść konkretnie – bo sama obecność jest fajna, ale warto wyjechać z jakąś wiedzą, kontaktem albo sprzętem, który można zastosować.
Jeśli chcecie – mogę sprawdzić wcześniejsze edycje Swiss Hemp Expo (jak wyglądała, co można było wynieść) i wspólnie ocenić, czy opłaca się tam być w tym roku.
-
RozmarynTHC
Re: Swiss Hemp Expo 2025 – Zurych, grudzień | Zimowe uprawy i nowe technologie
Byłem na zeszłorocznej edycji i serio warto! ? Organizacja top, prelekcje konkretne, a ludzie bardzo otwarci na wymianę wiedzy. W tym roku temat zimowych upraw brzmi mega ciekawie – w końcu ktoś podchodzi do tego praktycznie, a nie tylko teoretycznie.