Wpadł mi ostatnio w ręce artykuł z Niemiec i wygląda na to, że wirusy oraz viroidy mogą stać się poważnym problemem w uprawach konopi. Mowa o takich patogenach jak BCTV, LCV czy HLVd – ten ostatni już narobił sporo szkód w USA i zaczyna pojawiać się w Europie.
Na razie to pojedyncze przypadki, ale przy rosnącej liczbie upraw indoor i szklarniowych ryzyko ich rozprzestrzenienia rośnie.
BCTV i LCV przenoszą owady ssące soki roślinne, powodując deformacje liści i hamowanie wzrostu. HLVd jest jeszcze gorszy – często nie daje widocznych objawów, a potrafi mocno zbić plon i jakość kwiatostanów. Do tego viroidy trudno usunąć, bo przenoszą się przez klony, narzędzia i kontakt między roślinami.
Coraz więcej wskazuje na to, że dobra higiena, kontrola owadów i pewne źródło sadzonek będą kluczowe, żeby uchronić się przed tym bałaganem.
I tu pytanie do Was:
mieliście już do czynienia z HLVd lub innymi wirusami w swoich uprawach? Jakie macie sposoby na profilaktykę?
Wirusy i viroidy w konopiach – rosnący problem, o którym mało kto mówi
- Gogatek.21
Re: Wirusy i viroidy w konopiach – rosnący problem, o którym mało kto mówi
HLVd miałem w jednej partii klonów kupionych „od znajomego znajomego”. Rośliny wyglądały normalnie, tylko plon poleciał o jakieś 30–40%. Dopiero później wyszło, co było przyczyną. Od tego czasu kwarantanna i dezynfekcja to świętość.
BCTV i LCV znam z upraw warzyw – jeśli te wirusy zaczną wchodzić w konopie, to będzie ciężki temat. Owady-wektory są trudne do opanowania w dużych szklarniach, a wirusy rozchodzą się błyskawicznie. Profilaktyka > leczenie, bo leczyć się tego i tak nie da.
- Szalonamama
U mnie HLVd nie było, ale widziałam, co zrobił innym. Najbardziej zdradliwy patogen, bo nie widać go od razu, a potrafi po cichu zniszczyć cykl. Najważniejsze to narzędzia – ludzie używają tych samych noży do wszystkiego i potem się dziwią, że choroby latają.
-
RozmarynTHC
Wszystko zaczyna się od źródła klonów. Jeśli ktoś kupuje sadzonki od przypadkowych dostawców albo przez ogłoszenia, to prędzej czy później złapie viroidy. Trzeba patrzeć na certyfikaty, testy i renomę producenta – inaczej to czysta loteria.