Co zrobić, gdy roślina zaczyna więdnąć?
Co zrobić, gdy roślina zaczyna więdnąć?
Zauważyłem ostatnio, że moja roślina zaczyna więdnąć. Liście stają się miękkie, niektóre żółkną. Nie jestem pewny, od czego zacząć diagnozę. Czy ktoś ma doświadczenie w takich sytuacjach?
Re: Co zrobić, gdy roślina zaczyna więdnąć?
Na początek warto pamiętać, że więdnięcie to sygnał stresu rośliny, a jego przyczyny mogą być różne. Najczęściej chodzi o wodę, zarówno jej nadmiar, jak i niedobór. Jeśli ziemia jest zbyt sucha, roślina nie może pobrać wody i liście opadają. Z kolei jeśli ziemia jest stale mokra, korzenie mogą zacząć gnić, a roślina też reaguje więdnięciem. Dlatego pierwszym krokiem powinno być sprawdzenie wilgotności podłoża i upewnienie się, że podlewanie jest odpowiednie do etapu wzrostu rośliny.
Re: Co zrobić, gdy roślina zaczyna więdnąć?
Ja dodałbym do tego jeszcze kilka innych czynników, które często są pomijane. Więdnięcie może wynikać z niewłaściwego oświetlenia, roślina potrzebuje odpowiedniego spektrum światła, a jego brak lub nadmiar może powodować stres. Temperatura też ma znaczenie: zbyt wysokie lub zbyt niskie wartości wpływają na metabolizm rośliny. Nie można też zapominać o glebie i składnikach odżywczych, niedobory azotu, potasu czy magnezu czasem objawiają się w podobny sposób. Warto obserwować dokładnie liście: ich kolor, ewentualne plamy czy przebarwienia mogą pomóc określić przyczynę.