Przepis na konopny majonez
: 07 paź 2020, 9:30
Składniki
-1 jajko
-1 łyżka musztardy bio
-80 ml oleju z konopi
-1 łyżki stołowe soku z cytryny
-sól i pieprz do smaki
-opcjonalnie można dodać 1 wyciśnięty ząbek czosnku
Przygotowanie
Połącz składniki w misce
Przysłowiowo ubijasz majonez blenderem poruszając nim w górę i w dół wytwarzając podciśnienie w masie, co powoduje, że olej z kwasem cytrynowym zmieniają się w kremowy majo.
Gotowy majonez domowy przełóż do słoików i trzymaj w lodówce do 14 dni.
Jeśli masz ochotę, spróbuj zrobić bez jajka, powinno się udać z większą ilością cytryny.
-1 jajko
-1 łyżka musztardy bio
-80 ml oleju z konopi
-1 łyżki stołowe soku z cytryny
-sól i pieprz do smaki
-opcjonalnie można dodać 1 wyciśnięty ząbek czosnku
Przygotowanie
Połącz składniki w misce
Przysłowiowo ubijasz majonez blenderem poruszając nim w górę i w dół wytwarzając podciśnienie w masie, co powoduje, że olej z kwasem cytrynowym zmieniają się w kremowy majo.
Gotowy majonez domowy przełóż do słoików i trzymaj w lodówce do 14 dni.
Jeśli masz ochotę, spróbuj zrobić bez jajka, powinno się udać z większą ilością cytryny.