Wyrób metodą wstrząsowo lodową

Awatar użytkownika
PolicyjnyPies
Posty: 115
Rejestracja: 09 paź 2016, 22:15

Wyrób metodą wstrząsowo lodową

Post autor: PolicyjnyPies »

Poniższą produkcję haszyszu oprę o zastosowanie metody wstrząsowo-lodowej. Nie jest to może jedna z najbardziej ekonomicznych metod wytwarzania haszyszu, ale jej plusem jest to, że nie potrzeba nam wielkich przygotowań. Rzeczy potrzebne do tego zabiegu w moim przypadku to: -Słoik 1 litowy -Pończocha(lepiej nówka, nie od babci z szuflady) -Dużo lodu -Zimna woda -Naczynie żaroodporne -Siła w bicepsach, bo będziemy energicznie wstrząsać A więc do rzeczy. Mając około 35g resztek z roślin Jack Herrer, Afgan snow(łodygi, liście wiatrakowe, trochę szczytów). Wszystko było już całkiem ładnie podsuszone.
haszysz-Wyrób-metodą-wstrząsowo-lodową-1.jpg
haszysz-Wyrób-metodą-wstrząsowo-lodową-1.jpg (75.98 KiB) Przejrzano 10177 razy
Do słoika wrzucany na sam dół z kilka kostek lodu, potem do pończochy dodajemy resztki na haszyk z kolejną porcją lodu. I tak na przemian do wyczerpania zapasów.
haszysz-Wyrób-metodą-wstrząsowo-lodową-2.jpg
haszysz-Wyrób-metodą-wstrząsowo-lodową-2.jpg (60.63 KiB) Przejrzano 10177 razy
Gdy już wszystko ładnie upchamy, następnie dolewamy zimnej wody(najlepiej z lodówy). Wlewamy tak do 1/3 wysokości słoika, biorąc pod uwagę że lód nam się rozpuści.
haszysz-Wyrób-metodą-wstrząsowo-lodową-3.jpg
haszysz-Wyrób-metodą-wstrząsowo-lodową-3.jpg (53.34 KiB) Przejrzano 10177 razy
I teraz tak przygotowany słoik solidnie zakręcamy. Bierzemy w dłonie i shakerujemy jakieś dobre 10min. Odkładamy słoik pod kątem do lodówki na 5min aby haszyk zleciał w róg naczynia. Dalej wyciągany i wstrząsamy kolejne 10min. Po tym czasie odkręcamy nakrętkę i mieszamy łyżeczką zioło z lodem w pończosze. I dalej bierzmy w ręce i trzepiemy jakieś 10/15min. Po tym czasie woda powinna się ostro spienić i zrobić brązowa.
haszysz-Wyrób-metodą-wstrząsowo-lodową-4.jpg
haszysz-Wyrób-metodą-wstrząsowo-lodową-4.jpg (51.79 KiB) Przejrzano 10177 razy
Czyli po jakiś 3 seriach trzepania po 10/15min i mieszania zioła łyżeczką. Całość odkładamy znowu do lodówy pod kątem i czekamy aż cała esencja opadnie w róg naczynia(około 10min) Po tej chwili odkręcany słoik i mocno wyciskamy pończochę. Następnie bardzo ostrożnie i delikatnie wylewamy wodę nie wzmęcając haszyku na dnie. Ja osobiście tą wodę wybrałem dużą strzykawką i odlałem do innego naczynia. Następnie tą esencję należy wylać na naczynie żaroodporne( dobra blacha, szkło) i położyć na wolnym, bardzo małym ogniu. Delikatnie mieszamy i obserwujemy jak woda odparowuje. Po jakiś 7min mamy na tyle plastyczną masę, że możemy ją spokojnie przerzucić na folie aluminiową i ładnie uformować.
haszysz-Wyrób-metodą-wstrząsowo-lodową-5.jpg
haszysz-Wyrób-metodą-wstrząsowo-lodową-5.jpg (40.22 KiB) Przejrzano 10177 razy
Taki haszysz należy odłożyć na kilka godzin aby sobie spokojnie wyschnął. Wiem, że brakuje wam zdjęć z samego procesy wyparowywania wody, ale w miedzy czasie poszły dwa lolki i jakoś się zajebałem w akcji fotografa.
Pamiętacie o tamtej wodzie ze słoika? Przelałem ją do pokala 0.5l aby się na dnie jeszcze raz osadził haszyk.
haszysz-Wyrób-metodą-wstrząsowo-lodową-6.jpg
haszysz-Wyrób-metodą-wstrząsowo-lodową-6.jpg (42.36 KiB) Przejrzano 10177 razy
Jest tego dookoła dna. Pozostawię to przez całą noc aby grawitacja zrobiła swoje i jutro rano jeszcze raz zrobię haszysz. Więc zdjęcia z parowania wody będą Dam równie pełny wynik ile gram haszy wyszło. A co do mocy to jestem mega ciekawy... zobaczymy

C.D.Następuje Tak więc jak mówiłem, dziś przedstawię proces oddzielania wody od haszyszu. Otóż wodę z naczynia delikatnie odessałem strzykawką pozostawiając na dnie nie wzmęcony osadzik haszyszowy Przelałem tą całą esencję na metalowe naczynie.
haszysz-Wyrób-metodą-wstrząsowo-lodową-7.jpg
haszysz-Wyrób-metodą-wstrząsowo-lodową-7.jpg (56.15 KiB) Przejrzano 10177 razy
I całość położyłem na małym palniku, nastawiając na malutki ogień.
haszysz-Wyrób-metodą-wstrząsowo-lodową-8.jpg
haszysz-Wyrób-metodą-wstrząsowo-lodową-8.jpg (45.8 KiB) Przejrzano 10177 razy
Po dosłownie kilku minutach woda zaczęła intensywnie odparowywać pozostawiając brązową masę na naczyniu.
haszysz-Wyrób-metodą-wstrząsowo-lodową-9.jpg
haszysz-Wyrób-metodą-wstrząsowo-lodową-9.jpg (67.33 KiB) Przejrzano 10177 razy
Jeszcze kilka chwil potrzymałem na ogniu, mieszając haszyk.
haszysz-Wyrób-metodą-wstrząsowo-lodową-10.jpg
haszysz-Wyrób-metodą-wstrząsowo-lodową-10.jpg (80.24 KiB) Przejrzano 10177 razy
Gdy już stwierdzimy że woda jest wyparowana, zeskrobujemy cały haszysz w jedną kupkę i przemieszczamy na folię aluminiową np.
haszysz-Wyrób-metodą-wstrząsowo-lodową-11.jpg
haszysz-Wyrób-metodą-wstrząsowo-lodową-11.jpg (56.21 KiB) Przejrzano 10177 razy
I tu porównanie świeżego haszyku ze zrobionym wczoraj. Ten wczorajszy zrobił się bardzo twardy, niemal że nie do skruszenia
haszysz-Wyrób-metodą-wstrząsowo-lodową-12.jpg
haszysz-Wyrób-metodą-wstrząsowo-lodową-12.jpg (58.94 KiB) Przejrzano 10177 razy
Jak widać w sumie to nic trudnego A teraz jestem ciekawy jak to będzie smakować... AAA byłbym zapomniał, zapach tego haszyszu to czyste ciastko z czekoladą, typowo identyczny aromat Pokój!
ODPOWIEDZ