Składniki (1 porcja)
150 g jogurtu naturalnego lub kefiru (z żywymi kulturami bakterii)
3 łyżki płatków owsianych górskich
1 łyżka siemienia lnianego mielonego
1 łyżeczka nasion chia
1 łyżka oleju konopnego tłoczonego na zimno
garść malin lub borówek
½ banana pokrojonego w plasterki
szczypta cynamonu lub kardamonu
Przygotowanie
Płatki owsiane, chia i siemię lniane zalej niewielką ilością ciepłej wody lub mleka roślinnego. Odstaw na ok. 10 minut, aby napęczniały.
Dodaj jogurt lub kefir, delikatnie wymieszaj.
Dodaj owoce, posyp cynamonem/kardamonem.
Na końcu polej całość olejem konopnym (nie mieszaj intensywnie, aby zachować jego wartości).
Zjedz od razu – olej konopny najlepiej spożywać na zimno.
Dlaczego to wspiera jelita?
Probiotyki z jogurtu/kefiru odżywiają mikroflorę jelit. Błonnik z płatków, siemienia i chia działa jak prebiotyk – karmiąc dobre bakterie. Olej konopny dostarcza kwasów omega-3 i omega-6 w idealnych proporcjach, zmniejsza stany zapalne i wspiera regenerację śluzówki jelit. Owoce dodają witamin, antyoksydantów i naturalnej słodyczy.
Śniadanie na zdrowe jelita z olejem konopnym
-
- Posty: 18
- Rejestracja: 12 lip 2022, 10:40
-
- Posty: 11
- Rejestracja: 12 lip 2022, 11:28
Re: Śniadanie na zdrowe jelita z olejem konopnym
Robię sobie takie śniadania od paru miesięcy oczywiście zmieniając co niektóre produkty i czuję się świetnie.
Re: Śniadanie na zdrowe jelita z olejem konopnym
Ja z kolei dodaję jeszcze awokado bo to dodatkowy tłuszcz który idealnie się łączy z konopiami ![[lata] [lata]](./images/smilies/lata.gif)
![[lata] [lata]](./images/smilies/lata.gif)