Strona 1 z 1

Makaron w kremowym sosie z konopiami i szpinakiem

: 11 sie 2025, 9:15
autor: Teleporter
Wszyscy piszą o śniadaniach ale ja polecam włączyć konopie na obiad.

Składniki (2 porcje):

150 g makaronu pełnoziarnistego lub orkiszowego

3 łyżki łuskanych nasion konopi

2 garści świeżego szpinaku

1 ząbek czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

150 ml mleka roślinnego (np. owsianego) lub śmietanki 18%

sól, pieprz do smaku

sok z ½ cytryny

opcjonalnie: starty parmezan lub płatki drożdżowe do posypania

Przygotowanie:


Makaron ugotuj al dente według instrukcji. Sos konopny – w małym garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i chwilę podsmaż. Wlej mleko roślinne/śmietankę, dodaj nasiona konopi, sól i pieprz. Gotuj 3–4 minuty. Szpinak dodaj do sosu i podgrzewaj, aż zwiędnie. Wymieszaj makaron z sosem, skrop sokiem z cytryny i posyp parmezanem lub płatkami drożdżowymi.