Składniki:
1 dojrzałe awokado
200 g pomidorków koktajlowych
garść rukoli lub mieszanki sałat
2 łyżki pestek dyni (uprażonych na suchej patelni)
2 łyżki oleju konopnego tłoczonego na zimno
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wydrąż miąższ i pokrój w kostkę.
Pomidorki przekrój na połówki.
W dużej misce wymieszaj rukolę, awokado, pomidorki i pestki dyni.
W osobnej miseczce połącz olej konopny z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem i delikatnie wymieszaj.
Wskazówka:
Olej konopny jest wrażliwy na temperaturę – nie podgrzewaj go, bo straci cenne kwasy omega-3 i omega-6. Najlepiej stosować go na zimno do sałatek, gotowych dań, past czy smoothie.