Strona 1 z 1

Sałatka z pieczonymi warzywami i nasionami konopi

: 20 sie 2025, 10:52
autor: Aresss320
Składniki (2 porcje):

1 mała cukinia

1 papryka czerwona

1 bakłażan

garść rukoli

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka oleju konopnego (na zimno)

2 łyżki łuskanych nasion konopi

sok z ½ cytryny

sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Pokrój cukinię, paprykę i bakłażana w kostkę.

Skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i ziołami, a następnie piecz 20–25 min w 200°C.

Na talerzach ułóż rukolę, dodaj upieczone warzywa.

Polej olejem konopnym i sokiem z cytryny.

Posyp nasionami konopi.

Możesz dorzucić ser feta, ciecierzycę albo pieczonego łososia, jeśli chcesz bardziej sycącą wersję.