Sałatka z pieczonymi warzywami i nasionami konopi
: 20 sie 2025, 10:52
Składniki (2 porcje):
1 mała cukinia
1 papryka czerwona
1 bakłażan
garść rukoli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju konopnego (na zimno)
2 łyżki łuskanych nasion konopi
sok z ½ cytryny
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Pokrój cukinię, paprykę i bakłażana w kostkę.
Skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i ziołami, a następnie piecz 20–25 min w 200°C.
Na talerzach ułóż rukolę, dodaj upieczone warzywa.
Polej olejem konopnym i sokiem z cytryny.
Posyp nasionami konopi.
Możesz dorzucić ser feta, ciecierzycę albo pieczonego łososia, jeśli chcesz bardziej sycącą wersję.
1 mała cukinia
1 papryka czerwona
1 bakłażan
garść rukoli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju konopnego (na zimno)
2 łyżki łuskanych nasion konopi
sok z ½ cytryny
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Pokrój cukinię, paprykę i bakłażana w kostkę.
Skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i ziołami, a następnie piecz 20–25 min w 200°C.
Na talerzach ułóż rukolę, dodaj upieczone warzywa.
Polej olejem konopnym i sokiem z cytryny.
Posyp nasionami konopi.
Możesz dorzucić ser feta, ciecierzycę albo pieczonego łososia, jeśli chcesz bardziej sycącą wersję.