Strona 1 z 1

Jesienny napój odpornościowy z nasionami konopi

: 04 wrz 2025, 10:15
autor: HolenderskiHaj
Składniki:

2 łyżki łuskanych nasion konopi

1 szklanka ciepłego (ale nie wrzącego) mleka roślinnego – np. migdałowego, owsianego lub kokosowego

1 łyżeczka miodu (dla naturalnego wsparcia odporności, można zastąpić syropem klonowym)

½ łyżeczki kurkumy (działa przeciwzapalnie)

szczypta czarnego pieprzu (wzmacnia działanie kurkumy)

½ łyżeczki cynamonu (rozgrzewający i wspierający układ odpornościowy)

opcjonalnie: kawałek świeżego imbiru startego lub w proszku

Przygotowanie:

Podgrzej mleko roślinne w rondelku (nie doprowadzaj do wrzenia).

Dodaj kurkumę, cynamon, imbir i pieprz – wymieszaj.

Wrzuć łuskane nasiona konopi i gotuj na małym ogniu ok. 2–3 minuty.

Zblenduj całość, aby uzyskać kremowy napój.

Po lekkim przestudzeniu dodaj miód i zamieszaj.

Dlaczego działa?


Nasiona konopi: źródło pełnowartościowego białka, kwasów omega-3 i omega-6 oraz cynku i magnezu – wzmacniają odporność.

Kurkuma + pieprz: działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Imbir i cynamon: wspierają krążenie i rozgrzewają organizm.

Miód: naturalne wsparcie przeciwbakteryjne.

Można pić taki napój codziennie wieczorem jako naturalną “złotą miksturę” na odporność i dobry sen.