Strona 1 z 1

Zupa dyniowa z olejem konopnym

: 10 wrz 2025, 12:16
autor: Rzemień01
Składniki (4 porcje):

1 średnia dynia hokkaido (ok. 1 kg)

2 marchewki

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 litr bulionu warzywnego

2 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)

3 łyżki oleju konopnego tłoczonego na zimno (na wykończenie)

1 łyżeczka curry

½ łyżeczki imbiru w proszku (lub kawałek świeżego startego)

sól i pieprz do smaku

pestki dyni i świeża pietruszka do posypania

Przygotowanie:

Dynię umyj, przekrój, usuń pestki i pokrój w kostkę (hokkaido nie trzeba obierać).

Cebulę, marchew i czosnek pokrój drobno.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy, podsmaż cebulę, czosnek i marchewkę.

Dorzuć dynię, przyprawy i chwilę podsmaż, aż warzywa złapią aromat.

Zalej bulionem i gotuj ok. 20 minut, aż wszystko będzie miękkie.

Zblenduj na gładki krem, dopraw solą i pieprzem.

Na talerzu polej łyżką oleju konopnego, posyp pestkami dyni i pietruszką.