Zupa dyniowa z olejem konopnym
: 10 wrz 2025, 12:16
Składniki (4 porcje):
1 średnia dynia hokkaido (ok. 1 kg)
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)
3 łyżki oleju konopnego tłoczonego na zimno (na wykończenie)
1 łyżeczka curry
½ łyżeczki imbiru w proszku (lub kawałek świeżego startego)
sól i pieprz do smaku
pestki dyni i świeża pietruszka do posypania
Przygotowanie:
Dynię umyj, przekrój, usuń pestki i pokrój w kostkę (hokkaido nie trzeba obierać).
Cebulę, marchew i czosnek pokrój drobno.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy, podsmaż cebulę, czosnek i marchewkę.
Dorzuć dynię, przyprawy i chwilę podsmaż, aż warzywa złapią aromat.
Zalej bulionem i gotuj ok. 20 minut, aż wszystko będzie miękkie.
Zblenduj na gładki krem, dopraw solą i pieprzem.
Na talerzu polej łyżką oleju konopnego, posyp pestkami dyni i pietruszką.
1 średnia dynia hokkaido (ok. 1 kg)
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)
3 łyżki oleju konopnego tłoczonego na zimno (na wykończenie)
1 łyżeczka curry
½ łyżeczki imbiru w proszku (lub kawałek świeżego startego)
sól i pieprz do smaku
pestki dyni i świeża pietruszka do posypania
Przygotowanie:
Dynię umyj, przekrój, usuń pestki i pokrój w kostkę (hokkaido nie trzeba obierać).
Cebulę, marchew i czosnek pokrój drobno.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy, podsmaż cebulę, czosnek i marchewkę.
Dorzuć dynię, przyprawy i chwilę podsmaż, aż warzywa złapią aromat.
Zalej bulionem i gotuj ok. 20 minut, aż wszystko będzie miękkie.
Zblenduj na gładki krem, dopraw solą i pieprzem.
Na talerzu polej łyżką oleju konopnego, posyp pestkami dyni i pietruszką.