Strona 1 z 1

Warzywne kotlety z komosy ryżowej i nasion konopnych – rozszerzony przepis

: 14 paź 2025, 13:03
autor: Lynq
Składniki (na ok. 8 kotletów)

- 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)

- 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego

- 1 średnia marchewka, starta

- 1 mała cukinia, starta

- 1/2 czerwonej papryki, drobno posiekanej

- 1/2 cebuli, drobno posiekanej

- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

- 3 łyżki nasion konopnych

- 1/2 szklanki płatków owsianych lub bułki tartej

- 2 łyżki mąki z ciecierzycy (opcjonalnie, dla lepszej konsystencji)

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

- Sól i pieprz do smaku

- Olej do smażenia (np. rzepakowy lub kokosowy)

Przygotowanie

1. Ugotuj komosę:

- Opłucz komosę pod zimną wodą.

- W garnku zagotuj 2 szklanki wody lub bulionu, dodaj komosę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut, aż wchłonie cały płyn. Odstaw do ostygnięcia.

2. Przygotuj warzywa:

- Marchewkę i cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

- Cebulę i paprykę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.

3 Połącz składniki:

- W dużej misce wymieszaj ugotowaną komosę, warzywa, nasiona konopne, płatki owsiane, mąkę z ciecierzycy i przyprawy.

- Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej płatków owsianych lub bułki tartej. Masa powinna być kleista, ale dająca się formować.

4. Formuj kotlety:

- Z powstałej masy formuj kotlety wielkości dłoni.

5. Smażenie:

- Rozgrzej olej na patelni.

- Smaż kotlety po 3–4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

- Alternatywnie: piecz w piekarniku w 200°C przez 20–25 minut, przewracając w połowie czasu.

6. Podanie:

- Świetnie smakują z jogurtowym dipem, hummusem, świeżą sałatką lub w bułce jako wegetariańska kanapka.

Wskazówki i wariacje

- Możesz dodać garść świeżych ziół (natka pietruszki, koperek, kolendra) dla aromatu.

- Aby kotlety były bardziej „serowe” w smaku, możesz dodać starty ser wegański lub parmezan.

- Jeśli chcesz wersję bezglutenową, upewnij się, że używasz płatków owsianych certyfikowanych bezglutenowych.