Strona 1 z 1

Sałatka z kalafiorem, marchewką, pietruszką i sosem sezamowym z nasionami konopi

: 21 paź 2025, 12:04
autor: Mave
Składniki (na 4 porcje)

Na sałatkę:

- 1 średni kalafior (ok. 500 g), podzielony na różyczki

- 2 średnie marchewki, starte na wiórki

- 1 pietruszka korzeniowa, starta na wiórki

- 3 łyżki nasion konopnych + dodatkowe do posypania

- 2 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego lub oliwy)

- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

- Garść świeżej natki pietruszki lub kolendry, posiekanej (opcjonalnie)

Na sos sezamowy:

- 3 łyżki pasta sezamowa (tahini)

- 2 łyżki sosu sojowego lub tamari (dla wersji bezglutenowej)

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu (opcjonalnie)

- 2–3 łyżki wody (dla uzyskania pożądanej konsystencji)

- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

1. Przygotuj warzywa:

- Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj na parze przez 5–7 minut, tak aby był lekko chrupiący.

- Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce lub użyj robota kuchennego do wiórków.

2. Przygotuj sos sezamowy:

- W miseczce wymieszaj pastę sezamową, sos sojowy, sok z cytryny, syrop klonowy i czosnek.

- Stopniowo dodawaj wodę, mieszając, aż sos uzyska kremową, lekko płynną konsystencję. Dopraw według smaku.

3. Połącz sałatkę:

- W dużej misce wymieszaj ugotowanego kalafiora, marchewkę, pietruszkę i nasiona konopne.

- Polej sosem sezamowym i delikatnie wymieszaj.

4. Podanie:

- Sałatkę można podawać na ciepło (tuż po ugotowaniu kalafiora) lub na zimno po schłodzeniu w lodówce.

- Posyp dodatkowo nasionami konopnymi i świeżymi ziołami tuż przed podaniem.

Wskazówki i wariacje

- Więcej białka: Dodaj ugotowaną ciecierzycę lub fasolę mung.

- Dla chrupkości: Posyp prażonymi pestkami dyni, słonecznika lub sezamem.

- Ostre nuty: Dodaj odrobinę płatków chili lub świeżo startego imbiru do sosu.

- Kolor i świeżość: Dodaj cienko pokrojoną czerwoną paprykę lub ogórka.