Wrapy z hummusem, warzywami i nasionami konopi

KaroX
Posty: 7
Rejestracja: 18 wrz 2025, 8:02

Wrapy z hummusem, warzywami i nasionami konopi

Post autor: KaroX »

Składniki (na 2 porcje / 2 wrapy)

- 2 tortille pełnoziarniste lub kukurydziane (ok. 20 cm średnicy)

- 4 łyżki hummusu (dowolny smak – klasyczny, paprykowy lub z pieczonego czosnku)

- 1 średnia marchewka, pokrojona w cienkie słupki

- 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski

- 1 garść rukoli lub mieszanki sałat

- 1 łyżka nasion konopi

- Opcjonalnie: ogórek w słupkach, awokado, kiełki, ulubione zioła (np. kolendra, pietruszka)

- Sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)

Przygotowanie

1. Przygotuj składniki:

- Marchewkę i paprykę umyj i pokrój w cienkie słupki.

- Rukolę lub sałatę opłucz i osusz.

- Jeśli używasz dodatków, pokrój je odpowiednio (awokado w plasterki, ogórek w słupki).

2. Posmaruj tortillę:

- Rozłóż tortillę na desce i równomiernie rozsmaruj hummus.

- Możesz użyć większej ilości hummusu, jeśli lubisz kremową konsystencję.

3. Dodaj warzywa i nasiona:

- Na środek tortilli połóż marchewkę, paprykę, rukolę oraz pozostałe dodatki.

- Posyp całość nasionami konopi.

4. Zwiń wrap:

- Złóż boki tortilli do środka i zwiń ją ciasno od dołu ku górze, tworząc wrapa.

- Przekrój na pół pod skosem i ułóż na talerzu.

Podanie:

- Wrapy najlepiej smakują od razu po przygotowaniu, ale można je też zawinąć w folię i zabrać jako lunch do pracy lub szkoły.

- Świetnie komponują się z lekkim dipem jogurtowym lub salsą pomidorową.

Wskazówki i wariacje

- Wegańska wersja: Hummus jest naturalnie wegański, a całość można urozmaicić dodatkiem awokado lub prażonego tofu.

- Więcej białka: Dodaj ugotowaną ciecierzycę, soczewicę lub tempeh.

- Dla chrupkości: Dodaj kiełki, prażone nasiona słonecznika lub pestki dyni.

- Ostre nuty: Dodaj szczyptę chili w proszku lub kilka plasterków pikantnej papryki.
ODPOWIEDZ