Strona 1 z 1

Pieczone bataty z pastą z nasion konopi

: 04 lis 2025, 12:37
autor: SzalonySernik
Składniki (na 2–3 porcje)

Bataty:

- 2 średnie bataty

- 1–2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

- Sól i pieprz do smaku

- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej (opcjonalnie)

- 1/2 łyżeczki ulubionych ziół (rozmaryn, tymianek lub oregano)

Pasta z nasion konopi:

- 3 łyżki nasion konopi łuskanych

- 2–3 łyżki oliwy z oliwek

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

- Szczypta soli i pieprzu

- Opcjonalnie: 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka syropu klonowego dla balansu smaków

Przygotowanie

1. Przygotuj bataty:

- Rozgrzej piekarnik do 200°C.

- Umyj bataty (nie trzeba obierać), pokrój je w plastry lub łódeczki o grubości ok. 1 cm.

- Przełóż je na blachę, skrop oliwą, posól, popieprz i opcjonalnie dodaj paprykę oraz zioła.

2. Przygotuj pastę z nasion konopi:

- W miseczce wymieszaj nasiona konopi, oliwę i sok z cytryny.

- Jeśli używasz, dodaj drobno posiekany czosnek i musztardę.

- Dopraw solą i pieprzem.

- Dla bardziej kremowej konsystencji możesz zmiksować składniki blenderem na gładką pastę.

3. Połączenie i podanie:

- Wyjmij bataty z piekarnika.

- Przełóż na talerz i posmaruj pastą z nasion konopi lub podaj ją obok jako dip.

- Na wierzch możesz posypać dodatkowe nasiona konopi dla chrupkości.

Wskazówki i wariacje

- Wersja sycąca: podaj z hummusem, soczewicą lub grillowanym tofu.

- Wersja chrupiąca: posyp bataty prażonym sezamem lub pestkami dyni.

- Lekkość i świeżość: podawaj z sałatką z rukoli i granatu.

- Pasta kremowa: dodaj 1–2 łyżki jogurtu roślinnego lub tahini do pasty.
Piecz przez 25–30 minut, aż będą miękkie i lekko rumiane, w połowie pieczenia przewróć na drugą stronę.