Energetyczne kulki z nasionami konopi i daktyli

SzalonySernik
Posty: 6
Rejestracja: 23 paź 2025, 9:28

Energetyczne kulki z nasionami konopi i daktyli

Post autor: SzalonySernik »

Składniki (na ok. 12–15 kulek)

- 12–15 suszone daktyle (bez pestek)

- 1/2 szklanki orzechów (np. migdały, orzechy włoskie, nerkowce)

- 1/2 szklanki płatków owsianych

- 3 łyżki nasion konopi łuskanych

- 1–2 łyżki kakao lub wiórków kokosowych (do smaku i obtoczenia kulek)

- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu (opcjonalnie, jeśli daktyle są mniej słodkie)

- Szczypta soli

Przygotowanie

1. Przygotuj składniki:

- Jeśli daktyle są bardzo suche, namocz je przez 10–15 minut w ciepłej wodzie, a następnie odsącz.

2. Blendowanie:

- W blenderze zmiksuj daktyle z orzechami, aż powstanie kleista masa.

- Dodaj szczyptę soli i ewentualnie syrop klonowy.

3. Połączenie z suchymi składnikami:

- Przełóż masę do miski.

- Dodaj płatki owsiane i nasiona konopi.

- Dokładnie wymieszaj ręką lub łyżką, aż składniki dobrze się połączą.

4. Formowanie kulek:

- Z masy formuj małe kulki (ok. 2–3 cm średnicy).

- Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj 1–2 łyżki wody lub mleka roślinnego, aby łatwiej formować kulki.

5. Obtoczenie i schłodzenie:

- Kulki możesz obtoczyć w kakao, wiórkach kokosowych, zmielonych orzechach lub dodatkowych nasionach konopi.

- Schłódź w lodówce przez co najmniej 30 minut przed podaniem.

Wskazówki i wariacje

- Więcej białka: Dodaj 1–2 łyżki białka roślinnego w proszku (np. konopnego, sojowego lub grochowego).

- Dla chrupkości: Dodaj drobno posiekane orzechy lub prażone nasiona słonecznika.

- Smakowa wariacja: Dodaj cynamon, kardamon, wanilię lub szczyptę chili dla wyrazistego aromatu.

- Wersja raw: Kulki nie wymagają pieczenia – wszystkie składniki są surowe i naturalnie słodkie.
ODPOWIEDZ