Jaką temperaturę i wilgotność utrzymywać w growboxie?

Sojer

Jaką temperaturę i wilgotność utrzymywać w growboxie?

Post autor: Sojer »

Od pewnego czasu próbuję ustawić optymalne warunki w growboxie, ale widzę, że to wcale nie jest takie proste. Czytam różne poradniki i każdy podaje trochę inne wartości. Jedni mówią, że temperatura jest najważniejsza, inni że wilgotność. Zaczynam się zastanawiać, jak do tego podejść rozsądnie, żeby nie zaszkodzić roślinom i jednocześnie nie wariować z ciągłymi zmianami ustawień.
Awatar użytkownika
Pinkman

Re: Jaką temperaturę i wilgotność utrzymywać w growboxie?

Post autor: Pinkman »

Masz rację, bo growbox to zamknięte środowisko i wszystko ma na siebie wpływ. Z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej zacząć od stabilnej temperatury. W większości przypadków zakres 22–26°C w trakcie dnia to bezpieczna baza, bo w takich warunkach metabolizm roślin działa sprawnie. W nocy warto pozwolić na niewielki spadek temperatury, co imituje naturalne warunki i wspomaga regenerację. Zbyt wysoka temperatura potrafi szybko zahamować wzrost albo spowodować stres.
Orange22

Post autor: Orange22 »

Wilgotność jest równie istotna, ale często bywa pomijana albo źle kontrolowana. Młode rośliny i sadzonki potrzebują wyższej wilgotności, bo ich system korzeniowy nie jest jeszcze w pełni rozwinięty i pobierają wodę głównie z powietrza. W późniejszych etapach zbyt wysoka wilgotność może prowadzić do problemów z pleśnią i chorobami grzybowymi, dlatego stopniowe jej obniżanie jest bardzo ważne. To proces, który trzeba planować, a nie robić gwałtownie.
Sojer

Post autor: Sojer »

Czyli rozumiem, że nie ma jednego idealnego zestawu liczb, tylko raczej zakresy, które trzeba dopasowywać do sytuacji? Trochę mnie to uspokaja, bo bałam się, że jeśli temperatura skoczy o jeden stopień, to od razu coś pójdzie nie tak. Widzę też, że moje rośliny czasami same dają sygnały, kiedy coś im nie odpowiada, tylko trzeba nauczyć się je odczytywać.
Awatar użytkownika
Pinkman

Post autor: Pinkman »

Growbox to nie laboratorium i drobne wahania są całkowicie normalne. Ważniejsze jest to, żeby unikać skrajności i nagłych zmian. Dlatego dobrej jakości termometr i higrometr to absolutna podstawa. Dzięki nim nie zgadujesz, tylko wiesz, co faktycznie dzieje się wewnątrz. Wtedy łatwiej reagować, czy to poprzez regulację wentylacji, ogrzewania czy nawilżania. Warto też pamiętać o cyrkulacji powietrza. Odpowiednia temperatura i wilgotność bez ruchu powietrza mogą stworzyć idealne warunki dla problemów. Delikatny, stały przepływ powietrza pomaga wyrównać mikroklimat w całym growboxie i wzmacnia rośliny. Dla mnie kluczem jest obserwacja, cierpliwość i stopniowe dostosowywanie warunków, a nie ślepe trzymanie się jednej tabelki z internetu ?
ODPOWIEDZ