Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z hodowlą konopi, to warto wiedzieć, że wiele problemów można przewidzieć. W praktyce początkujący często powtarzają te same błędy – i niestety odbija się to na roślinach i plonach.
Pierwszy klasyk to światło. Rośliny potrzebują odpowiedniego spektrum i czasu oświetlania – zbyt słabe lampy albo źle ustawione światło sprawiają, że rosną wolno, a kwiaty są słabe.
Drugim częstym błędem jest nawadnianie. Za dużo wody powoduje gnicie korzeni, a za mało – więdnięcie i zahamowanie wzrostu. Trzeba znaleźć złoty środek i obserwować rośliny.
Kolejna sprawa to wentylacja. Rośliny potrzebują stałego ruchu powietrza. Bez niego łatwo o pleśń, grzyby czy szkodniki, a fotosynteza też nie działa tak dobrze.
Nie można też zapominać o nawozach i odżywianiu. Za dużo składników mineralnych spali rośliny, za mało – liście żółkną, a rośliny słabo rosną. Trzeba pilnować proporcji i reagować na sygnały roślin.
Do tego dochodzi kwestia prawidłowego momentu kwitnienia. Za wczesne przejście do fazy kwitnienia sprawi, że rośliny będą małe, za późne – wydłuży czas uprawy i wpłynie na jakość plonu.
Na koniec – higiena. Brudne doniczki, narzędzia czy pomieszczenie to prosta droga do chorób i szkodników. Regularne czyszczenie i kontrola roślin to podstawa.
Podsumowując – najwięcej problemów wynika z braku doświadczenia i pośpiechu. Obserwuj rośliny, dbaj o światło, wodę, powietrze i odżywianie, a nawet jako początkujący możesz uzyskać solidny plon.
Najczęstsze błędy początkujących przy hodowli konopi – czego unikać
- HolenderskiHaj
Re: Najczęstsze błędy początkujących przy hodowli konopi – czego unikać
U mnie pierwszym błędem było zbyt częste podlewanie i część liści zaczęła żółknąć. I dlatego teraz bardziej uważam.
Wentylacja to mega ważna rzecz, wielu początkujących o tym zapomina. Pleśń potrafi zniszczyć całą uprawę w kilka dni.
Najbardziej zgadzam się z częstym błędem związanym ze światłem. Ja kiedyś ustawiłem lampę za wysoko i rośliny rosły jak patyczki – tragedia.
- Złotarybka66
Fajnie podsumowane. Dodałbym jeszcze higienę – brudne narzędzia potrafią zepsuć cały plon, a wielu początkujących nawet o tym nie myśli.