Suszenie, pakowanie i magazynowanie
: 05 paź 2016, 19:41
Istnieje wiele metod suszenia i przechowywania, i wiele z nich ma swoje złe i dobre strony .
Co należy zrobić?
Kiedy rośliny są dojrzałe i gotowe do zbioru zbierz je i pocięte powieś do góry nogami w ciemnym i suchym miejscu.
Usuń z niej wszystkie liście duże jak i te małe.
Przetrzymaj tak powieszoną roślinę około trzech dni do momentu aż w dotyku będziesz czuł że jest sucha. Delikatnie ściśnij pąki palcami a powinieneś wyczuć czy są jeszcze miękkie w środku.
Następnie usuń wszystkie pąki z roślin i zrób jej delikatny manikiur. Na tym etapie możesz jeszcze uzyskać haszysz.
Następnie umieść pąki w kartonie w ciemnym i suchym pomieszczeniu aby nadal powoli wysychały.
Codziennie obracaj pąki i sprawdzaj, delikatnie ściskając czy są miękkie, czasem takie suszenie zajmuje ponad tydzień.
Gdy będą już suche umieść je w papierowej torebce ale nie więcej niż 8 centymetrów na dnie a następnie zwiń górną część torebki w rulon.
Otwieraj torbę raz, dwa razy dziennie i potrząsaj pąkami gdyż mogą się jeszcze pocić (chodzi o kumulowanie się wilgoci wydostającej z niewyschniętych topów)
Kiedy pąki są już suche umieść je w torebkach zamykanych strunowo (chodzi o dilerki)na dwa lub trzy dni
Obejrzyj dokładnie pąki w woreczku(dilerce)czy ponownie nie zbiera się wilgoć i topy nie robią się wilgotne, jeżeli tak wyjmij je z powrotem i przełóż do papierowych torebek w celu dosuszenia. Jedynym sposobem sprawdzenie czy topy są suche jest ich delikatne ściskanie i sprawdzanie czy są jeszcze miękkie a jeśli przestaną się uginać oznaczać to będzie że są suche.
Pąki które są już suche i nie widać oznak wilgoci pozostaw jeszcze przez dwa, trzy dni w dilerkach, następnie włóż do słoików. Stosując tą metodę unikniesz ciągłego otwierania słoików w celu wyeliminowania wilgoci którą było by widać na szkle i mogła by powstać pleśń.
Teraz gdy na pewno wiesz że wszystko jest już suche popakuj to do odpowiedniej wielkości woreczków i włóż do szczelnego słoika aby do środka nie dostała się wilgoć i umieść słoik na dolnej półce. Ale uważaj jeżeli gandzia nie jest sucha to nawet w lodówce może ją dopaść pleśń więc jeżeli nie jesteś pewien że wszystko dobrze wyschło to lepiej nie wkładaj jej do lodówki bo wszystko zmarnujesz. (tutaj chodzi o słoiki próżniowe)
Jeżeli zdecydowałeś się trzymać topy w słoiku chcę zasugerować abyś jeszcze jednak przez tydzień lub dwa sprawdzał czy nie widać oznak wilgoci w środku. Następnie możesz usunąć powietrze ze słoików odstawić w ciemne miejsce i trzymać na deszczowe dni (mały of ale kto to wytrzyma z tym czekaniem)
Po kilku miesiącach możesz otworzyć słoik i spróbować a stwierdzisz że smak i aromat pozostał ten sam po zamknięciu w próżniowym słoiku. Tak przechowywana może przetrwać ponad rok.
Co należy zrobić?
Kiedy rośliny są dojrzałe i gotowe do zbioru zbierz je i pocięte powieś do góry nogami w ciemnym i suchym miejscu.
Usuń z niej wszystkie liście duże jak i te małe.
Przetrzymaj tak powieszoną roślinę około trzech dni do momentu aż w dotyku będziesz czuł że jest sucha. Delikatnie ściśnij pąki palcami a powinieneś wyczuć czy są jeszcze miękkie w środku.
Następnie usuń wszystkie pąki z roślin i zrób jej delikatny manikiur. Na tym etapie możesz jeszcze uzyskać haszysz.
Następnie umieść pąki w kartonie w ciemnym i suchym pomieszczeniu aby nadal powoli wysychały.
Codziennie obracaj pąki i sprawdzaj, delikatnie ściskając czy są miękkie, czasem takie suszenie zajmuje ponad tydzień.
Gdy będą już suche umieść je w papierowej torebce ale nie więcej niż 8 centymetrów na dnie a następnie zwiń górną część torebki w rulon.
Otwieraj torbę raz, dwa razy dziennie i potrząsaj pąkami gdyż mogą się jeszcze pocić (chodzi o kumulowanie się wilgoci wydostającej z niewyschniętych topów)
Kiedy pąki są już suche umieść je w torebkach zamykanych strunowo (chodzi o dilerki)na dwa lub trzy dni
Obejrzyj dokładnie pąki w woreczku(dilerce)czy ponownie nie zbiera się wilgoć i topy nie robią się wilgotne, jeżeli tak wyjmij je z powrotem i przełóż do papierowych torebek w celu dosuszenia. Jedynym sposobem sprawdzenie czy topy są suche jest ich delikatne ściskanie i sprawdzanie czy są jeszcze miękkie a jeśli przestaną się uginać oznaczać to będzie że są suche.
Pąki które są już suche i nie widać oznak wilgoci pozostaw jeszcze przez dwa, trzy dni w dilerkach, następnie włóż do słoików. Stosując tą metodę unikniesz ciągłego otwierania słoików w celu wyeliminowania wilgoci którą było by widać na szkle i mogła by powstać pleśń.
Teraz gdy na pewno wiesz że wszystko jest już suche popakuj to do odpowiedniej wielkości woreczków i włóż do szczelnego słoika aby do środka nie dostała się wilgoć i umieść słoik na dolnej półce. Ale uważaj jeżeli gandzia nie jest sucha to nawet w lodówce może ją dopaść pleśń więc jeżeli nie jesteś pewien że wszystko dobrze wyschło to lepiej nie wkładaj jej do lodówki bo wszystko zmarnujesz. (tutaj chodzi o słoiki próżniowe)
Jeżeli zdecydowałeś się trzymać topy w słoiku chcę zasugerować abyś jeszcze jednak przez tydzień lub dwa sprawdzał czy nie widać oznak wilgoci w środku. Następnie możesz usunąć powietrze ze słoików odstawić w ciemne miejsce i trzymać na deszczowe dni (mały of ale kto to wytrzyma z tym czekaniem)
Po kilku miesiącach możesz otworzyć słoik i spróbować a stwierdzisz że smak i aromat pozostał ten sam po zamknięciu w próżniowym słoiku. Tak przechowywana może przetrwać ponad rok.