Bakterie mlekowe
- SpalonyAktywista
- Posty: 71
- Rejestracja: 05 paź 2016, 22:05
Bakterie mlekowe
Opryski roślin i gleby rozcieńczonym roztworem kultur Lactobacillus wspomagają rozwój roślin i poprawiają ich stan zdrowia. Podawana doglebowo i dolistnie bakteria pomaga w procesach rozkładowych, udostępniając więcej substancji pokarmowych i pomagając je lepiej przyswajać roślinom.
Bakteria kwasu mlekowego jest również znana z produkowania enzymów i naturalnych antybiotyków wspomagających skuteczne trawienie, wykazuje także działanie antybakteryjne, kontrolując populację bakterii z rodzajów Salmonella i Escherichia coli. Dla rolników najważniejszym jej działaniem jest poprawa zdrowia roślin i zwierząt oraz wpływ na lepsze przyswajanie nutrientów, lepsze przetwarzanie paszy w przyrosty masy i eliminacja określonych toksyn.
Oto prosty sposób na uzyskanie tego mikroorganizmu z powietrza:
Wlej do pojemnika wodę którą przepłukałeś ryż. Może to byc plastikowe pudełko z pokrywką. Płukanie polega na wsypaniu ryżu do słoika, dolaniu czystej wody bez chloru, wytrząśnięciu aż woda stanie się mętna, odlaniu jej do pojemnika
Pozostaw w pojemniku około połowy do trzech czwartych powietrza. Najwazniejsze tutaj jest właśnie powietrze nad roztworem. Przykryj pojemnik pokrywką, tak aby umozliwić cyrkulację powietrza. Nie dociskaj szczelnie pokrywki.
Umieść pojemnik w zacisznym miejscu z dala od światła słonecznego. Pozostaw go tam na przynajmniej 5-7 dni, co pozwoli zawartości sfermentować. Bakterie mlekowe zgromadzą się tam po tym okresie w temperaturze 20-25 C.
Błonnik z ryżu oddzieli się i będzie pływał po powierzchni jako cienka błonka o kwaśnym zapachu. Odlej płyn, oddzielając tę błonkę.
Umieść ten płyn w pojemniku i dodaj 10 razy więcej mleka. Pierwotny płyn został zasiedlony przez rozmaite mikroby z powietrza, w tym przez Lactobacillus. Dodanie ich do mleka pozwoli nam otrzymać czystą kultuę Lactobacillus, eliminując pozostałe. Możesz użyć odtłuszczonego mleka albo mleka z proszku, jakkolwiek świeże mleko jest najlepsze.
Po 5-7 dniach węglowodany, białka i tłuszcze zbiorą się na górze w postaci serowatej masy, pozostawiając żółtawą ciecz zawierającą bakterie kwasu mlekowego. Możesz wyrzucić ten serowaty kożuch, dodać do kompostu lub dać zwierzętom do zjedzenia.
Czystą kulturę bakterii mlekowych można przechowywac w lodówce albo trzymać je dłużej w temperaturze pokojowej, ale wtedy należy dodać do niej taką samą ilość nieoczyszczonego cukru rozpuszczonego w 1/3 wody. Bakterie potrzebują jakiegoś źródła pokarmu (wyczerpały już cukry z mleka) i dodany cukier utrzyma je przy życiu przez jakiś czas.
Masz już czystą kulturę bakterii mlekowych. Przed użyciem rozcieńcza się ją dwudziestoma częściami wody. Upewnij się że woda nie zawiera chemicznych, bakteriobójczych dodatków takich jak chlor. Ten roztwór 1:20 będzie służyć jako twoja podstawowa mieszanina bakterii mlekowych. Dwie do czterech łyżek stołowych tej mieszaniny dodane do czterech litrów wody posłużą jako płyn do oprysków lub dodaje się je do wody lub paszy dla zwierząt.
Serum bakterii mlekowych może być podawane dolistnie aby wspomóc żyjące na liściach mikroby, doglebowo lub dodane do kompostu. Oczywiście, poprawi ono również trawienie i przyswajanie pokarmu u zwierząt, przyda się w innych wymienionych na wstępie sytuacjach. W razie występowania jakiegokolwiek naruszenia równowagi, w ziemi czy układzie pokarmowym, Lactobacillus może okazać się pomocny.