konopia to wspaniala roslina poza korzeniami mozna ja wykorzystac ja cala do roznych celow  a nawet kulinarnych w tym poscie napisze krotki przepis na makumbe:) Oczywiscie ze najcenniejsze sa ciezkie grube topy ale z lisci i z lodyg zamiast je wyrzucac mozna zrobic makumbe i wykorzystac to co mialo isc do smietnika.
SKLADNIKI :
* liscie i lodygi a nawet mozna do tego dolozyc troche topkow jak jeszcze posiadasz po zbiorach:)
* tluste mleko najlepiej 3.2% 
* maslo 82%
SPOSOB PRZYGOTOWANIA :
Na poczatku jest dobrze umyc liscie/lodygi ja zrobilem yak wszystko wrzucilem na sitka i dwukrotnie zalalem to wrzatkiem. 
nastepnie do garnka wlej mleko zaleznosci ile tego sie ma ale tak wlej by swobodnie plywaly liscie/lodygi
podgrzej mleko pozniej wrzuc liscie /lodygi do cieplego mleka
Po zagotowaniu wywaru dodaj maslo ok 2 duze lyzki zaleznosci od ilosci wywaru
Calosc gotuj na malym ogniu ok  30min . nie zaluj masla aby thc mialo sie z czym rozpuscic
po odcedzeniu i ostygnieciu napoj jest gotowy do picia
Na efekty trzeba czekac od 30min -1,5h 
Smak makumby z lisci nie nalezy do najlepszych ale mozesz dodac cukru kakoa lub co tam dusza zapragnie:)
			
			
									
						
										
						
 
   
  