Czy FIM jest lepszy od Toppingu?

Major22

Czy FIM jest lepszy od Toppingu?

Post autor: Major22 »

Cześć wszystkim, mam pytanie. Na forach piszą, że Fim jest niby lepszy niż Topping, bo można więcej topów wyciągnąć. Ale serio to działa, czy tylko bajer?
Awatar użytkownika
Kaligula

Re: Czy FIM jest lepszy od Toppingu?

Post autor: Kaligula »

No jasne, FIM to taka trochę sztuczka. Nie tniesz całego wierzchołka, tylko tak na 70–80%, zostawiasz kawałek. I wtedy roślinka się gubi zamiast dwóch szczytów jak po topping, potrafi walnąć trzy, cztery, czasem nawet więcej. Wygląda jakbyś jej pomieszał system, a ona zamiast się obrazić, to się krzaczy i daje więcej miejsc pod kwiaty.
Major22

No ale wiesz, ja patrzyłem na fotki i czasem faktycznie wychodzi kilka szczytów, a czasem to wygląda prawie jak zwykły topping. Czyli trochę loteria, nie?
Awatar użytkownika
Kaligula

Post autor: Kaligula »

Trochę tak, bo to zależy jak utniesz. Za nisko masz zwykły topping. Za wysoko roślina ledwo reaguje. Ale jak trafisz w punkt, to naprawdę sztos. Roślina robi się krzaczasta, światło lepiej wchodzi wszędzie i w namiocie masz taki fajny dywanik zamiast jednej pały. Wiadomo, różne odmiany inaczej reagują jedne same się krzewią, inne są bardziej pionowe i wtedy FIM robi robotę. I co najlepsze szybciej się regeneruje niż po topping. Po pełnym cięciu roślina czasem tydzień stoi w miejscu, a po FIM szybciej łapie rytm, bo zostaje kawałek tkanki, który dalej ciągnie. To dobre, jak nie masz dużo czasu na wega krzaczek się fajnie rozkłada, a ty nie tracisz tygodnia. No i na końcu plon może być konkretniejszy, zwłaszcza jak dorzucisz trochę LST czy defoliacji.
Major22

No to w małym boxie to chyba must-have. Zamiast jednej wieży masz ładnie rozłożony baldachim i lepsze wykorzystanie lampy.
ODPOWIEDZ