Jak podnieść wilgotność w growboxie?

Remi

Jak podnieść wilgotność w growboxie?

Post autor: Remi »

Ostatnio zauważyłem, że w moim growboxie wilgotność spadła do około 35%, a czasami nawet niżej. Rośliny zaczynają wyglądać jakby były trochę zestresowane liście szybciej tracą jędrność i mam wrażenie, że rozwój jest spowolniony. Zastanawiam się, co mógłbym zrobić, żeby podnieść wilgotność w środku. Macie jakieś sprawdzone sposoby?
Awatar użytkownika
Charlie

Re: Jak podnieść wilgotność w growboxie?

Post autor: Charlie »

Tak, to dość częsty problem, zwłaszcza jeśli growbox stoi w suchym pomieszczeniu albo jest zima i ogrzewanie dodatkowo wysusza powietrze. Najskuteczniejszym i najwygodniejszym rozwiązaniem jest kupno nawilżacza powietrza najlepiej ultradźwiękowego. Wystarczy wstawić go do boxa albo tuż obok, podłączyć do timera albo kontrolera wilgotności i masz praktycznie automatyczną regulację. Dzięki temu łatwo utrzymasz stabilny poziom w granicach 60–70% w fazie wegetacji. To trochę inwestycja, ale naprawdę ułatwia życie i pozwala uniknąć stresu roślin.
Remi

Re: Jak podnieść wilgotność w growboxie?

Post autor: Remi »

No właśnie, myślałem o tym, ale na razie nie mam takiego urządzenia, a chciałbym szybko coś poprawić. Czy są jakieś domowe sposoby, które mogłyby tymczasowo podnieść wilgotność, zanim zdecyduję się na zakup nawilżacza?
ODPOWIEDZ