Przedawkowanie nawozów przy konopiach – na co uważać?

Awatar użytkownika
Gogatek.21

Przedawkowanie nawozów przy konopiach – na co uważać?

Post autor: Gogatek.21 »

Hej,
ostatnio miałem małą wpadkę z nawozami i postanowiłem podzielić się doświadczeniem, żeby ktoś inny nie popełnił tego samego błędu 😅

Chodzi o to, że konopie bardzo łatwo „przebić” z nawozami, szczególnie azotem. Objawy są dość łatwe do zauważenia: końcówki liści robią się brązowe albo żółte, liście zwijają się do góry, a czasem cała roślina rośnie wolniej i wygląda na zestresowaną. U mnie widać było też trochę żółknięcie starszych liści – klasyczny nutrient burn.

Kilka rzeczy, które mi pomogły i które warto pamiętać:

Nie przesadzaj z dawką – lepiej zacząć od połowy zalecanej i obserwować reakcję roślin.

Sprawdzaj pH i EC – to naprawdę pomaga kontrolować, ile roślina pobiera składników.

Przepłucz podłoże – jeśli coś jest nie tak, podlanie czystą wodą potrafi uratować roślinę.

Usuń mocno uszkodzone liście – roślina skupia wtedy energię na zdrowych częściach.

Nie mieszaj wszystkiego naraz – suplementy i boostery lepiej wprowadzać stopniowo.

Podsumowując: nutrient burn to nie koniec świata, ale łatwo go uniknąć, jeśli obserwujesz rośliny i dawkowanie robisz stopniowo. Zdrowe korzenie i liście = lepsze plony i aromatyczne topy
RozmarynTHC

Re: Przedawkowanie nawozów przy konopiach – na co uważać?

Post autor: RozmarynTHC »

Oj tak, miałem to samo. Przesadziłem z azotem w fazie wzrostu i końcówki liści wyglądały jak spalone. Na szczęście przepłukanie ziemi pomogło i rośliny odbiły.
Awatar użytkownika
Admink012

Post autor: Admink012 »

U mnie nutrient burn pojawia się zawsze, kiedy próbuję dać wszystkie boostery naraz. Teraz daję połowę dawki i dodaję resztę dopiero po kilku dniach – dużo spokojniej
Awatar użytkownika
Złotarybka66

Post autor: Złotarybka66 »

Ja kiedyś olałem pomiar EC i skończyło się żółknięciem starszych liści. Od tamtej pory zawsze kontroluję wodę i nawozy – ogromna różnica!
Awatar użytkownika
HolenderskiHaj

Post autor: HolenderskiHaj »

Przepłukanie podłoża ratuje życie rośliny. Kiedy liście zaczęły się przypalać, dolałam czystej wody i po kilku dniach rośliny zaczęły wyglądać zdrowiej
Awatar użytkownika
Szalonamama

Post autor: Szalonamama »

U mnie nutrient burn to zawsze sygnał, żeby trochę zwolnić. Zamiast kombinować z nowymi nawozami, daję roślinie czas na regenerację – działa najlepiej
ODPOWIEDZ