Jaki trening wykonać na automatach?

Major22

Jaki trening wykonać na automatach?

Post autor: Major22 »

Zastanawia mnie, jaki trening właściwie można zastosować przy uprawie automatów? Spotkałem się z różnymi opiniami jedni piszą, że lepiej w ogóle ich nie ruszać, inni, że jednak warto coś robić, żeby poprawić plon. No i zgłupiałem jak to w końcu jest?
Orange22

Re: Jaki trening wykonać na automatach?

Post autor: Orange22 »

W internecie jest dużo sprzecznych informacji, bo ludzie mają różne doświadczenia. Trzeba pamiętać o tym, że automaty mają krótki cykl życia zazwyczaj 8–12 tygodni od nasiona do zbioru. To oznacza, że każda poważna ingerencja w ich strukturę może je spowolnić, a tego nie da się już nadrobić, bo one i tak zakwitną w swoim czasie. Dlatego mocne techniki, takie jak topping czy FIM, często się odradza ryzyko, że roślina straci tydzień czy dwa na regenerację, jest za duże. Lepiej postawić na coś delikatniejszego, co daje efekt, ale nie wywołuje aż takiego stresu.
Awatar użytkownika
Cooper

Re: Jaki trening wykonać na automatach?

Post autor: Cooper »

No właśnie, tutaj najlepiej sprawdza się LST, czyli Low Stress Training. To polega na tym, że zamiast obcinać łodygi, po prostu je delikatnie przyginamy i przywiązujemy do doniczki, żeby roślina rosła bardziej na boki, a nie tylko w górę. Dzięki temu światło dociera do wszystkich odrostów i z jednego centralnego pędu możemy uzyskać kilka równych szczytów. LST daje naprawdę dobre efekty przy automatach, bo nie hamuje ich wzrostu tak jak cięcie. Można też zastosować odrobinę defoliacji, czyli usuwania dużych liści, które blokują światło dolnym partiom, ale z tym też trzeba uważać. Ja staram się usuwać tylko te najbardziej przeszkadzające i robię to stopniowo, a nie wszystko naraz. To ważne, bo wtedy roślina ma czas się dostosować.
ODPOWIEDZ