Kilkukrotne przesadzanie roślin.
Kilkukrotne przesadzanie roślin.
Wiecie co, ostatnio trafiłem na kilka artykułów i forów, gdzie ludzie pisali, że warto kilka razy przesadzać konopie w trakcie całego cyklu wzrostu. Wcześniej zawsze sadziłem od razu do dużej donicy, bo wydawało mi się to prostsze mniej roboty i stresu dla rośliny. Ale zaczynam się zastanawiać, czy to faktycznie najlepsze podejście. Macie z tym jakieś doświadczenia?
Re: Kilkukrotne przesadzanie roślin.
Ja kiedyś też tak robiłem od razu do docelowej donicy, żeby mieć z głowy. Ale potem zauważyłem, że rośliny rosły wolniej, ziemia długo była mokra, a korzenie nie rozwijały się tak równomiernie. W dużej donicy młoda roślinka ma jeszcze mały system korzeniowy i nie jest w stanie wykorzystać całej objętości ziemi. Przez to woda zalega w dolnych warstwach, co sprzyja gniciu korzeni i rozwojowi pleśni. Jak zacząłem przesadzać kilka razy najpierw z małej doniczki 0,25 l do 1 litra, potem do 3, a dopiero na końcu do docelowej 11-litrowej to różnica była ogromna. Rośliny były zdrowsze, rosły szybciej i miały bardziej zbite bryły korzeniowe.
To prawda, dokładnie tak to działa. Ja zawsze powtarzam, że przesadzanie to jak siłownia dla korzeni. Każde przeniesienie do większej donicy zmusza roślinę, żeby rozwinęła system korzeniowy w poszukiwaniu nowych granic. W efekcie zamiast kilku długich korzeni masz całą gęstą sieć, która lepiej pobiera wodę i składniki odżywcze. A to bezpośrednio przekłada się na kondycję całej rośliny liście są ciemniejsze, pędy grubsze, a podczas kwitnienia kwiaty wychodzą bardziej zbite. No i przy przesadzaniu zawsze daję świeżą, lekko napowietrzoną ziemię, co też robi ogromną różnicę świeże podłoże ma więcej tlenu, a to korzenie uwielbiają.
Czyli takie przesadzanie etapami to trochę jak plan treningowy dla roślin stopniowo zwiększasz im przestrzeń i dajesz czas, żeby się dostosowały?