Nowe badania o wpływie konopi na pamięć – coś w tym może być?

Awatar użytkownika
Gogatek.21

Nowe badania o wpływie konopi na pamięć – coś w tym może być?

Post autor: Gogatek.21 »

Hej wszystkim,
ostatnio trafiłem na nowe badanie z JAMA Network Open (styczeń 2025) i myślę, że warto o tym pogadać. Naukowcy przebadali grupę młodych dorosłych (22–36 lat) – jedni używali konopi (teraz albo w przeszłości), drudzy nigdy. Chcieli sprawdzić, jak różni się aktywność mózgu między tymi grupami, zwłaszcza w obszarach odpowiedzialnych za pamięć roboczą, czyli m.in. koncentrację, planowanie, zapamiętywanie i szybkie ogarnianie informacji.

No i okazało się, że zarówno aktualni, jak i byli użytkownicy mieli obniżoną aktywność w kluczowych rejonach mózgu – głównie w korze przedczołowej i hipokampie. Co ciekawe, efekt utrzymywał się nawet po dłuższym czasie bez używania. Nie oznacza to, że konopie „niszczą mózg”, raczej że zmieniają sposób, w jaki mózg przetwarza dane – trochę jakby procesor działał, ale z mniejszym taktowaniem 😅

Badacze podkreślają, że nie chodzi o trwałe uszkodzenia, tylko o pewne różnice w aktywności neuronów. Mózg może się regenerować, ale wygląda na to, że u części osób dzieje się to powoli. Wiadomo też, że dużo zależy od takich czynników jak wiek rozpoczęcia używania, częstotliwość, odmiany, no i indywidualna biochemia.

Dla mnie to ciekawy temat, bo z jednej strony pokazuje, że konopie faktycznie nie są obojętne dla poznania, ale z drugiej – nie potwierdza żadnej „czarnej legendy” o rzekomym „głupieniu od jarania”.
Po prostu widać, że THC robi swoje, a mózg reaguje.

Jak Wy to widzicie?
Czy takie badania coś zmieniają w postrzeganiu konopi?
Czy może to kolejny przykład, że nauka trochę dramatyzuje efekty, które w praktyce większość z nas i tak nie odczuwa?
Aresss320

Re: Nowe badania o wpływie konopi na pamięć – coś w tym może być?

Post autor: Aresss320 »

Nie dziwią mnie takie wyniki. THC zawsze trochę „zamulało”, zwłaszcza przy nauce albo pracy umysłowej. Ale jak się pali z głową i nie przesadza, to moim zdaniem nie ma tragedii. Pamięć wraca, jak się zrobi przerwę – przetestowane na sobie.
RozmarynTHC

Post autor: RozmarynTHC »

Zgadza się, tylko że to badanie pokazuje coś ciekawego – różnice utrzymują się nawet po dłuższej abstynencji. Czyli nie chodzi tylko o chwilowe działanie THC, ale może o to, że mózg trochę inaczej się „uczy” po dłuższym używaniu. Nie dramatyzowałbym, ale warto mieć świadomość, że to nie jest w 100% neutralne.
Awatar użytkownika
Gawjota

Post autor: Gawjota »

Ja się trochę nie zgadzam. U mnie konopie wręcz poprawiły skupienie – mam ADHD i dopiero jak palę, potrafię się skoncentrować. Może to kwestia indywidualna, bo nie każdy mózg działa tak samo. Badania to jedno, a życie to drugie.
Awatar użytkownika
Złotarybka66

Post autor: Złotarybka66 »

Dokładnie! Badania to statystyka, a ludzie to różne przypadki. Zresztą większość takich publikacji dotyczy palenia rekreacyjnego, a nie medycznego, gdzie dawki i odmiany są zupełnie inne. THC to nie wszystko – CBD też ma znaczenie, a często w badaniach jest pomijane.
Awatar użytkownika
HolenderskiHaj

Post autor: HolenderskiHaj »

Ale trzeba przyznać, że fajnie, że ktoś to wreszcie bada na poważnie. Lepiej znać ryzyko niż udawać, że go nie ma. To nie jest argument przeciw legalizacji, tylko za świadomym używaniem. Konopie to nie cukierki – mają realny wpływ na mózg, więc warto o tym mówić.
ODPOWIEDZ