Strona 1 z 1

Sałatka z awokado, pomidorkami i olejem konopnym

: 13 sie 2025, 10:04
autor: Admink012
Składniki:

1 dojrzałe awokado

200 g pomidorków koktajlowych

garść rukoli lub mieszanki sałat

2 łyżki pestek dyni (uprażonych na suchej patelni)

2 łyżki oleju konopnego tłoczonego na zimno

1 łyżka soku z cytryny lub limonki

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wydrąż miąższ i pokrój w kostkę.

Pomidorki przekrój na połówki.

W dużej misce wymieszaj rukolę, awokado, pomidorki i pestki dyni.

W osobnej miseczce połącz olej konopny z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.

Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem i delikatnie wymieszaj.

Wskazówka:

Olej konopny jest wrażliwy na temperaturę – nie podgrzewaj go, bo straci cenne kwasy omega-3 i omega-6. Najlepiej stosować go na zimno do sałatek, gotowych dań, past czy smoothie.