Zapobieganie i zwalczanie fuzariozy konopi

Awatar użytkownika
HolenderskiHaj

Zapobieganie i zwalczanie fuzariozy konopi

Post autor: HolenderskiHaj »

Cześć wszystkim,

chciałem się podzielić obserwacjami z tegorocznej uprawy konopi i przy okazji podpytać, jak radzicie sobie z fuzariozą. U mnie problem pojawił się na cięższej glebie, gdzie w czerwcu długo utrzymywała się wilgoć. Część roślin zaczęła więdnąć mimo tego, że ziemia była mokra. Po wyrwaniu kilku sztuk zauważyłem brunatne, przegniłe korzenie i ciemnienie wiązek przewodzących w łodydze – klasyczne objawy fuzarium.

Z tego co się dowiedziałem, grzyby Fusarium długo utrzymują się w glebie i najgorsze jest to, że nie ma skutecznej chemii, którą można by zastosować. Wszędzie podkreślają, że kluczowa jest profilaktyka – dobry płodozmian, certyfikowany materiał siewny i poprawa struktury gleby, żeby nie zatrzymywała nadmiaru wody. Czy ktoś z Was próbował stosować biologiczne środki, np. Trichoderma? Podobno potrafią ograniczać rozwój patogenu, ale nie wiem, jak to się sprawdza w praktyce przy konopiach.

Najbardziej mnie zastanawia, czy w kolejnych latach warto wracać z konopiami na to samo pole, czy lepiej odczekać kilka lat i zmienić stanowisko. Macie doświadczenia, po ilu sezonach przerwy ryzyko jest mniejsze?

Będę wdzięczny za każdą radę. Fajnie by było zebrać w jednym miejscu nasze doświadczenia, bo jak wiadomo, fuzarioza to problem nie tylko w zbożach czy kukurydzy, ale coraz częściej też w konopiach.
Awatar użytkownika
Omarrr

Re: Zapobieganie i zwalczanie fuzariozy konopi

Post autor: Omarrr »

W tym roku miałem pierwszy raz poważny problem z fuzariozą. Rośliny zaczęły mi więdnąć, mimo że ziemia była wilgotna. Po wyrwaniu zobaczyłem brunatne, przegniłe korzenie. Straciłem dobre 20% plonu.
Awatar użytkownika
Gogatek.21

Post autor: Gogatek.21 »

Klasyka – Fusarium lubi ciężkie, mokre gleby. To choroba podstępna, bo jak już widać objawy, to na ratunek za późno. Najważniejszy jest płodozmian i poprawa struktury gleby, żeby woda nie zalegała.
Awatar użytkownika
Admink012

Post autor: Admink012 »

Dokładnie. Sam grzyb potrafi latami siedzieć w ziemi i czekać. Ciekawą opcją są biologiczne preparaty na bazie Trichoderma. To grzyby, które konkurują z Fusarium i ograniczają jego rozwój. W niektórych uprawach to działa całkiem nieźle.
Złotarybka66

Post autor: Złotarybka66 »

Ja w tym sezonie spróbowałam takiego preparatu. Trudno mi jeszcze powiedzieć, czy pomógł w stu procentach, ale tam gdzie stosowałam, rośliny wyglądały zdrowiej niż na polach, gdzie nie pryskałam. Może to nie cudowny lek, ale zawsze coś.
Awatar użytkownika
Gawjota

Post autor: Gawjota »

I tu jest pies pogrzebany – fuzarioza to nie tylko problem zdrowotny roślin, ale i jakości plonu. Fusarium produkuje mykotoksyny, które obniżają wartość biomasy i nasion. Jeśli chcemy myśleć o eksporcie na Zachód, to takie partie mogą być w ogóle nie do sprzedaży.
ODPOWIEDZ