Sałatka z pieczonymi warzywami, kaszą i olejem konopnym
: 25 sie 2025, 12:04
Składniki (2 porcje):
1 szklanka kaszy bulgur lub jaglanej
1 cukinia
1 papryka czerwona
1 marchewka
garść liści szpinaku lub rukoli
2 łyżki pestek dyni lub słonecznika
2–3 łyżki oleju konopnego
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, ulubione zioła
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Warzywa (cukinię, paprykę, marchewkę) pokrój, skrop oliwą/olejem rzepakowym, posól i upiecz w piekarniku (ok. 20–25 min, 190°C).
W dużej misce wymieszaj kaszę z upieczonymi warzywami i świeżymi liśćmi.
Posyp pestkami.
Na koniec przygotuj sos: olej konopny + sok z cytryny + pieprz. Polej sałatkę tuż przed podaniem.
1 szklanka kaszy bulgur lub jaglanej
1 cukinia
1 papryka czerwona
1 marchewka
garść liści szpinaku lub rukoli
2 łyżki pestek dyni lub słonecznika
2–3 łyżki oleju konopnego
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, ulubione zioła
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Warzywa (cukinię, paprykę, marchewkę) pokrój, skrop oliwą/olejem rzepakowym, posól i upiecz w piekarniku (ok. 20–25 min, 190°C).
W dużej misce wymieszaj kaszę z upieczonymi warzywami i świeżymi liśćmi.
Posyp pestkami.
Na koniec przygotuj sos: olej konopny + sok z cytryny + pieprz. Polej sałatkę tuż przed podaniem.