Strona 1 z 1

Wegańskie burgery z nasionami konopnymi

: 02 paź 2025, 11:05
autor: Luno
Składniki (na 4 burgery)

Na kotlety:

- 1 puszka ciecierzycy (ok. 400 g) lub 200 g suchej ciecierzycy ugotowanej

- 1 mała cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1 marchewka średniej wielkości

- 50 g płatków owsianych

- 2 łyżki nasion konopnych

- 1 łyżka sosu sojowego

- 1 łyżeczka wędzonej papryki

- ½ łyżeczki kuminu

- Sól i pieprz do smaku

- 2–3 łyżki mąki z ciecierzycy lub pszennej (do związania masy)

- 1–2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego do smażenia

Dodatki:

- Bułki do burgerów (pełnoziarniste lub klasyczne)

- Liście sałaty lub rukoli

- Plastry pomidora i ogórka

- Awokado lub wegański majonez

- Ketchup lub sos musztardowy

Przygotowanie

1. Przygotowanie ciecierzycy:

- Jeśli używasz suchej ciecierzycy, namocz ją przez noc, a następnie ugotuj do miękkości.

- Jeśli używasz puszki, odcedź ciecierzycę i opłucz zimną wodą.

2. Przygotowanie warzyw:

- Cebulę i czosnek drobno posiekaj lub zblenduj.

- Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

3. Mieszanie składników:

- W dużej misce rozgnieć ciecierzycę widelcem lub użyj blendera ręcznego, zostawiając lekko grudkowatą strukturę.

- Dodaj cebulę, czosnek, marchewkę, płatki owsiane, nasiona konopne, sos sojowy, przyprawy i mąkę.

- Dokładnie wymieszaj rękami lub łyżką, aż masa będzie zwarta, ale nie sucha.

- Jeśli masa jest zbyt luźna, dodaj odrobinę więcej mąki.

4. Formowanie kotletów:

- Podziel masę na 4 porcje i uformuj płaskie kotlety.

- Dobrze jest lekko schłodzić je w lodówce przez 15–20 minut, żeby łatwiej się smażyły.

5. Smażenie:

- Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu.

- Smaż kotlety po 3–4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

- Możesz też upiec je w piekarniku w 180°C przez 20–25 minut, przewracając w połowie czasu.

6. Składanie burgera:

- Bułki podpiecz lekko w piekarniku lub na patelni.

- Na dolnej części bułki połóż liść sałaty, kotleta, plastry pomidora, awokado i sos.

- Przykryj górną częścią bułki i podawaj od razu.

Porady

- Nasiona konopne możesz dodać zarówno do masy, jak i posypać nimi burgera na wierzchu dla chrupkości.

- Do masy można też dodać posiekane orzechy włoskie lub pestki dyni, co wzbogaci smak i strukturę.

- Jeśli lubisz pikantniejsze burgery, dodaj odrobinę chili lub papryki cayenne.